"Билд ам зонтаг": ЦРУ има повече от дузина източника в германски ведомства

  • 13 юли 2014 13:04

  • 1630
  • 4
"Билд ам зонтаг": ЦРУ има повече от дузина източника в германски ведомства
© Getty Images/Guliver

ЦРУ използва като източници на информация повече от дузина служители в германски министерства и ведомства, пише днес германският вестник "Билд ам зонтаг", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Много от тези информатори от години шпионират в полза на американското разузнаване, пише неделното издание на таблоида.  Интересът на ЦРУ е съсредоточен върху четири федерални министерства - отбраната, икономиката и енергетиката, външните  работи и икономическото сътрудничество и развитие. Според вестника заради разразилия се шпионски скандал са били преустановени срещите между агентите на ЦРУ в посолството в Берлин и предполагаемите информатори. Американската страна обмисля варианта да изпрати тези разузнавачи под прикритие във Варшава и Прага, за да могат безпрепятствено да продължат  работата си оттам, пише "Билд ам зонтаг".

Номинираният за председател на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето предупреди, че този скандал може де предизвика криза на доверието не само в трансатлантическите връзки, но в отношението на гражданите към държавата. Той отбеляза, че правителствата са загубили контрол върху разузнавателните служби, които не бива да действат в правен вакуум, а да бъдат подотчетни на  правителствата.

"Трябва да се обясни на нашите американски партньори, че приятелите се вслушват един в друг, а не се  подслушват взаимно", заяви Юнкер, който се очаква да оглави Европейската комисия.

След като германското контраразузнаване разобличи двама германски граждани като американски агенти, правителството в  Берлин предприе в четвъртък безпрецедентен ход - изгони резидента на американските разузнавателни служби.

Очаква се, че шпионският скандал ще бъде обсъден днес от външния министър на Германия Франк Валтер-Щайнмайер и държавния секретар на САЩ Джон Кери, които са във Виена за преговорите по иранската ядрена програма.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1630 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.07.14 | 15:03

4
,,Интересът на ЦРУ е съсредоточен върху четири федерални министерства - отбраната, икономиката и енергетиката, външните работи и икономическото сътрудничество и развитие.,,Парите на американците главно идват от производството на оръжия,но за да се купуват трябва и война...Германия е богата държава която би дала доста пари за да си осигури защита от нападение.Интересно е американците кой са избрали да играе като нападател...Защото те едва ли ще си цапат ръчичките...
sssss i

2014.07.14 | 15:02

3
Тое така приятелството с американците винаги излиза скъпо за приятела.Рано или късно!
666N

2014.07.13 | 21:51

1
Ако загубят германците като съюзник няма какво да птравят в Европа. Вижда се че на там вървят нещата.
007

2014.07.14 | 08:00

2
това е най-голямата глупост която някой е казвал.

Добави коментар

Водещи новини