Ятаци на свещеници - педофили избират папа

  • 06 март 2013 13:23

  • 1175
  • 0
Ятаци на свещеници - педофили избират папа
©

Адвокати на жертви на сексуално насилие от страна на духовни лица в Чили, Мексико и Италия настояха днес за отстраняване на трима кардинали от папския конклав, обвинявайки ги в прикриване на престъпления, предаде АП.

Жертви на посегателства в Чили твърдят, че кардинал Франсиско Хавиер Ерасурис не е направил нищо след обвиненията, че срещу тях е извършил посегателства един от най-популярните от години в страната свещеници Фернандо Карадима. Според тях кардиналът, който ще участва в избора на приемник на папа Бенедикт ХVI, не е пожелал да извърши разследване и отказал дори да се срещне с тях. В Мексико адвокати на жертви на изпадналия в немилост Марсиал Масиел и други свещеници, заявиха, че разполагат с петиция с искането мексиканският кардинал Норберто Ривера да не бъде допуснат в конклава.

"Норберто, прикриването и бездействието при сексуални посегателства срещу деца от страна на свещеници педофили те лишава от моралната извисеност, която се изисква, за да участваш в избора на нов водач на Римокатолическата църква", се казва в петицията, публикувана в интернет от бившия свещеник Алберто Атие, съавтор на книга, заклеймяваща духовниците педофили като основателя на католическия орден "Легионери на Христа" Масиел.

Жертви на католически свещеник в Италия пуснаха петиция на сайта www.change.org, за да не допуснат кардинал Доменико Калканьо да участва в конклава. Трима мъже, твърдящи, че са жертва на посегателства от страна на свещеника Нело Джираудо в района на Савона, се появиха тази седмица по националната телевизия и заявиха, че Калканьо е знаел за обвиненията и при все това не е съобщил за тях в полицията. Миналата година Джираудо получи условна присъда в Италия след съдебно споразумение в замяна на признаване на вината, въпреки че беше обвинен в посегателства над десетки малолетни. Калканьо и други епископи, участвали в прехвърлянето му от една енория в друга, отказаха коментар.

Последвайте канала на

БТА
1175 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини