Скандал на балотажа за президент в Чехия

  • 26 януари 2013 10:08

  • 863
  • 0
Скандал на балотажа за президент в Чехия
©

Първият ден от втория тур на президентските избори в Чехия бе ознаменуван от скандал, свързан с публикация във вестник "Блеск", който вчера пусна критична статия за Шварценберг.

Публикацията бе във вид на листовка, на която централно място заема портрет на кандидата, зачертан и с голям надпис "Не гласувайте за Карел Шварценберг". След това читателите са предупреждавани, че ако той бъде избран за президент, имал намерение да "подготви почвата за връщане на собствеността на потоците от военнопрестъпници", тоест на судетските немци, депортирани от страната след Втората световна война в изпълнение на указите на тогавашния президент на Чехословакия Едвард Бенеш.

Шварценберг нарече публикацията "свинщина и лъжа" и каза, че смята да съди вестника. Ръководството му заяви, че публикацията била поместена на принципа на рекламата и изданието не носи отговорност за съдържанието й. Привърженици на Шварценберг в Сената казаха, че смятат да поискат от Върховния съд да признае изборите за недействителни, ако се окаже, че публикацията е повлияла на резултатите от гласуването. По закон такава жалба може да бъде подадена в срок от десет дни след приключване на гласуването.

Днес в 9 българско време започна вторият, заключителен ден от гласуването на втория тур на президентските избори. Вчера е била отбелязана рекордна избирателна активност - гласували са около 40 на сто от избирателите, съобщи ИТАР-ТАСС. Изборите приключват днес в 14 часа местно време и няколко часа по-късно Чехия ще научи кой от двамата кандидати - Милош Земан или Карел Шварценберг - ще заеме висшия държавен пост за следващите пет години.

Последвайте канала на

БТА
863 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини