Виктор Понта уволни главния статистик заради грешен БВП

  • 05 януари 2013 16:06

  • 864
  • 0
Виктор Понта уволни главния статистик заради грешен БВП
©

Румънският премиер Виктор Понта уволни ръководителя на местния Национален статистически институт (НСИ) Верджил Войнягу, съобщи БТВ. Причината – обвинения за грешно изчислен брутен вътрешен продукт (БВП) на страната.

Понта заяви, че е поискал от главния секретар на правителството да подготви смяна на ръководството на НСИ заради "сериозната грешка", допусната при изчислението на общия доход на Румъния за 2011 г., като отбеляза, че е необходимо в института да работят хора, на които може да се разчита.

В четвъртък премиерът съобщи за грешка с данните за БВП, който бил първоначално завишен с 20 милиарда леи (4,52 милиарда евро), а по-късно ревизиран. Според Понта това ще доведе до намаляване на предвидените бюджетни разходи за 2013 г. с близо 1 милиард леи, за да бъде спазена поставената цел за дефицита.

НСИ се защити като обясни, че не става дума за грешка при изчислението, а за нормални разлики между различните етапи на изчисление на БВП. В съобщение на института се посочва, че съгласно регламента за изпращане към Евростат на макроикономическите данни за всяка страна членка на ЕС, Румъния изчислява и изпраща в рамките на 21 месеца три версии на оценката: предварителни (след 70 дни), полуокончателни (след 9 месеца) и окончателни (след 21 месеца).

Последвайте канала на

Константин Тодоров
864 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини