Сирийската армия започна контраофанзива срещу Алепо

  • 28 юли 2012 12:18

  • 939
  • 1
Сирийската армия започна контраофанзива срещу Алепо
©

Сирийската армия днес започна контраофанзивата си за връщане на контрола върху бунтовнически квартали в Алепо, втория по големина град в страната, съобщи Франс прес, като се позовава на Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Подкрепленията, които се струпват от два дни в подстъпите към града с 2,5 милиона жители, са започнали да настъпват към квартал Салахеддин, където се намират най-много бунтовници. В няколко квартала се водят най-ожесточените от началото на бунта боеве, заявил пред агенцията ръководителят на неправителствената организация Рами Абдел Рахман. "Може да се каже, че щурмът е започнал", добави той. За ожесточени улични боеве между правителствените сили и бунтовниците съобщава също ИТАР-ТАСС.

Влезлите в града армейски спецчасти, подкрепяни от алауитските въоръжени милиции "шабиха" настъпват от западнота предградия Хамдания към кварталите Салахеддин и Сукари. Там след огнева подготовка рано сутринта се придвижи и бронетанкова колона. На жителите на контролираните от бунтовници южни и югоизточни райони на Алепо бяха предоставени два дни - четвъртък и петък - да напуснат домовете си. Според сирийската официална агенция САНА "на някои места терористи са взели за заложници мирни жители и ги използват за живи щитове".

Кореспондент на АФП на мястото на събитието съобщи, че квартал Салахеддин бил обкръжен и бомбардиран от 08.00 часа сутринта. Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че хеликоптери участват в сблъсъците на подстъпите за Салахеддин и бомбардират квартала, предаде Ройтерс. Полевите командири от въстаническата групировка Сирийска свободна армия обявиха, че вчера са пленили над сто сирийски военни и бойци от алаутските милиции. Сред пленените има 14 офицери, се посочва в изявление, публикувано в саудитския в. "Аш Шарк ал Аусат".

По данни на сирийските медии през турската граница в Алепо са проникнали няколко хиляди въоръжени ислямисти, повечето - наемници от арабски страни и Афганистан. Бойците отрязали шосето към международното летище.

Последвайте канала на

БТА
939 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Андрей

2013.08.08 | 09:57

1
Уж борци за свобода, пък използват мирни хора като жив щит! Това са платени наемни убийци.

Добави коментар

Водещи новини