Бени Ганц: Не успях да съставя ново израелско правителство

  • 20 ноември 2019 20:43

  • 533
  • 0
Бени Ганц: Не успях да съставя ново израелско правителство
© gettyimages

Бени Ганц, основният политически противник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, не успя да състави ново израелско правителство.

Крайният срок за него да направи това изтича днес в полунощ, предадоха световните агенции. Коалицията "Синьо и бяло" на Бени Ганц обаче изпревари изтичането на крайния срок и обяви, че той не се е справил с възложената му от президента Реувен Ривлин мисия. Ганц вече е говорил с президента. Преди Ганц неуспех в преговорите да състави ново правителство претърпя и Нетаняху, който върна на Ривлин връчения му мандат. Срокът за преговори за съставяне на ново правителство е 28 дни, припомня ТАСС.

Израелският президент връчи мандат за съставяне на правителство на съперника на Нетаняху - Бени Ганц

На изборите в Израел през септември - вторите за тази година - нито партията на Нетаняху, нито коалицията на Ганц извоюваха нужното им мнозинство, за да съставят сами правителство и трябва да разчитат на подкрепата на други сили.
По-рано днес балансьорът в израелската политика Авигдор Либерман отказа да подкрепи който и да било кандидат за премиер, с което на практика тласна Израел към трети парламентарни избори за по-малко от една година, отбелязва АП.

Нетаняху върна връчения му от президента мандат за съставяне на ново правителство

От утре, 21 ноември, започва предвидения от закона срок от 21 дни, в който всеки от 120-те депутати в Кнесета може да опита да събере подписите на 61 парламентаристи, за да му бъде връчен мандат от президента да се опита да сформира правителство, посочва БТА, цитирайки ТАСС. Ако това не се случи, страната се озовава в нова криза и пред нови избори.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
533 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини