Ирак затвори пропускателен пункт с Иран по искане на Техеран заради протестите и в двете страни

  • 16 ноември 2019 18:14

  • 349
  • 0
Ирак затвори пропускателен пункт с Иран по искане на Техеран заради протестите и в двете страни
© Getty Images/Guliver (архив)

Ирак затвори южния пропускателен пункт Шаламшех на границата с Иран за пътници от двете страни, предаде Ройтерс, като се позова на информация на иракските служби за сигурност и на ирански дипломат.

Затварянето е станало по искане на Техеран заради протестите както в Иран, така и в съседен Ирак. Границата в района ще остане затворена до второ нареждане, но няма да бъде засегнат превозът на стоки или търговията, казват източниците.

Същевременно иранската агенция ИСНА съобщи, че в протестите в иранския град Сирджан е загинал един човек, предаде Ройтерс.

Нетаняху: Иран се стреми да извърши ракетни атаки срещу Израел

Протести в Иран избухнаха вчера, след като иранският президент Хасан Рохани постанови намаляване на държавните субсидии за бензина и повишаване на цената му с 50 процента, припомня Асошиейтед прес.

Драстичното увеличаване на цената на бензина беше оправдано от властите като мярка, от която после ще се възползват затруднените семейства в страната, тъй като приходите от увеличението ще бъдат разпределени между тях, отбелязва Франс прес.

В социалните мрежи и дори сред политическата класа тя обаче породи разделение, като някои политици разкритикуваха, че правителството е избрало неподходящ момент да я въведе - няколко месеца преди парламентарните избори, насрочени за февруари.

В Сирджан, където падна първата жертва на протестите, демонстранти атакуваха склад за бензин и се опитаха да го подпалят, преди да се намесят силите на реда, за да им попречат, съобщава иранската агенция ИРНА. Сега се разследват обстоятелствата при които е загинал човекът в Сирджан.

Демонстрации имаше в Шираз, Бандар Абас, Машхад, Ахваз, Бирджан, Гашсаран, Абадан, Махшахр, Хорамшахр - населени места в различни части на страната.

Рохани опита още през декември миналата година да увеличи цените на бензина, но тогава мярката беше блокирана от парламента в разгара на невиждани протести срещу въведени вече други мерки за строги икономии.
Протестите в Иран продължиха и днес в редица градове, допълва Франс прес.

Протести в Иран заради повишените цени на бензина

Иранската държавна телевизия пък обвини днес "враждебни медии" в разпространението на "фалшиви новини" и видеозаписи, качвани в социалните мрежи, на които мащабите на протестите са преувеличени.

В съседен Ирак днес продължават антиправителствените протести. Протестиращи днес се доближиха до Зелената зона в Багдад, след като през нощта бяха отблъснати от силите на реда, предаде Асошиейтед прес.

Днес демонстрантите са поели контрола върху стратегическия площад Хилани и върху част от моста Синак, водещ до зелената зона. На другата част на моста все още има сили за сигурност, които да попречат на протестиращите да нахлуят в Зелената зона, където се намират парламентът и редица чужди посолства. 

Последвайте канала на

БТА
349 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини