САЩ: Ирак да спре насилието и да проведе предсрочни избори

  • 11 ноември 2019 12:55

  • 268
  • 2
 САЩ: Ирак да спре насилието и да проведе предсрочни избори
© Pixabay

САЩ призоваха правителството на Ирак да спре да използва насилие срещу протестиращите, да реформира изборната си система и да проведе предсрочни избори. Това се случва след седмици на протести, в хода на които силите за сигурност ливкидираха близо 300 демонстранти, предава Reuters.

Протестите започнаха на 1 октомври и първоначално бяха фокусирани върху липсата на работни места и адекватни услуги, но бързо еволюираха в отхвърляне на религиозното разделение на властите, което бе въведено след смъртта на Саддам Хюсеин през 2003-та година и в осъждане на политическите елити, които са успели да се възползват от положението.

Нови сблъсъци избухнаха в Багдад, 120 души пострадаха при безредици в Южен Ирак

Правозащитните органи използват бойни муниции, сълзотворен газ и шокови гранати срещу предимно младите и невъоръжени демонстранти, като вече са ликвидирали повече от 280 души.
„Съединените щати се присъединяват към мисията на ООН за подпомагане в Ирак, като призовават правителството на Ирак да спре насилието над протестиращите и да изпълни обещанието на президента Салих да осъществи избирателната реформа и да проведе предсрочни избори“, се казва в изявление на пресслужбата на Посолството на САЩ в Багдад в понеделник.
Иракските лидери се съгласиха в неделя, че избирателните реформи трябва да дадат повече шанс на младите хора да участват в политиката и да разрушат монопола върху властта на политическите партии, които доминират държавните институции от 2003 г. насам, съобщават държавните медии.

Безредиците, най-лошите за последните две години, са едно от най-големите и най-сложни предизвикателства пред настоящия управляващ елит, тъй като той пое властта след американската инвазия и свалянето на Саддам Хюсеин през 2003 г.
Убиха демонстранти в Багдад

Последвайте канала на

Novini.bg
268 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
abe

2019.11.11 | 16:44

1

абе, какво стана с демокрацията????

erdo_0

2019.11.11 | 16:58

2

ostavi gi da se izbivat ciganite vs amerika xaaa

Добави коментар

Водещи новини