Ливански войници се мъчат да отворят блокирани от протестиращите пътища

  • 23 октомври 2019 20:22

  • 749
  • 0
Ливански войници се мъчат да отворят блокирани от протестиращите пътища
© Getty Images/Guliver (архив)

Ливански войници опитаха да отворят за движение днес важни пътни артерии в Бейрут и други градове. На някои места се стигна до стълкновения с антиправителствените протестиращи, които от седмица блокират улиците, предаде Асошиейтед прес.

Тази сутрин голям брой войници опитаха да отворят няколко важни пътя в столицата и други градове и така се стигна до противопоставяне между тях и протестиращите, които бяха с ливански знамена. На някои места протестиращите отказваха да се преместят и се стигна до конфронтация. В Бейрут и покрайнините на столицата, както и в южните градове Сидон и Тир бяха разположени хиляди военни, за да разчистят пътищата. Това обаче им се удаде само на някои места.

Двете страни имаха голямо желание да избягват конфликти и да не влизат в сблъсъци помежду си. Някои протестиращи раздаваха на войниците червени рози и им казваха, че те понасят същите несгоди като тях, защото и едните, и другите са жертва на корупцията. Някои войници не издържаха на емоциите и един от тях избухна в сълзи.

Ливанската армия е една от малкото държавни институции, радващи се на широка подкрепа и уважение сред обществеността, тъй като на нея се гледа като на обединителна сила в дълбоко разделената страна, отбелязва АП.

В северното предградие на Бейрут, Зук Мосбех, имаше стълкновения между протестиращи и войниците, които за кратко успяха да отворят за движение главната магистрала към столицата, но впоследствие тя отново беше блокирана. В района на съседното населено място Джал ел Диб войниците също успяха да отворят участък от магистралата за кратко, но от околността се стекоха много хора, сред които и депутатът Сами Гемайел, и магистралата отново беше блокирана.

По-късно ливанската армия публикува изявление, в което се казва, че тя е ангажирана със защитата на гражданите, стига те да не затварят пътища. "Отваряме пътищата за движение заради вас, за да могат хората да получават така важните за тях лекарства, храна и гориво", допълни войската.

Антиправителствените митинги в Ливан получиха важна подкрепа от християнските водачи в Ливан, които определиха продължаващите от седмица протести като "исторически и необикновен народен бунт" срещу корупцията и лошото управление и призоваха правителството да изпълни исканията на хората.

Кардинал Бешара Рай, главата на Маронитската католическа църква, най-голямата в Ливан, призова правителството да се вслуша в исканията на народа и допълни, че "хората нямаше да се разбунтуват, ако страданията им не бяха станали толкова големи".

Рай призова президента Мишел Аун да започне консултации с политическите и религиозните водачи в Ливан, за да реагират на исканията на хората.

Бейрутският православен митрополит Илия заяви, че политическият "вакуум е за предпочитане пред вакуума, в който Ливан живее днес". Той добави, че Ливан е парализиран още отпреди да започнат протестите, очевидна препратка към ширещата се корупция.

Ливан е страната с най-голямото християнско население в Близкия изток, една трета от 4-милионното население, а най-голямата деноминация са католиците маронити. Ливан е и единствената арабска страна с християнски държавен глава.

На фона на призивите за борба с корупцията съдия издаде съдебно разпореждане срещу бившия премиер Наджиб Микати, срещу сина му и брат му и срещу банка "Ауди", най-голямата в Ливан, за неправомерно получаване на жилищни кредити, субсидирани от централната банка.

Микати и другият му брат, Таха, са сред най-богатите бизнесмени в Ливан и са натрупали състоянието си в сферата на телекомуникациите. Според сп. "Форбс" богатството на всеки от тях възлиза на 2,5 милиарда долара.

Последвайте канала на

БТА
749 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини