Лидерът на Сирийските демократични сили каза, че е важно да се запази американското присъствие в страната

  • 19 октомври 2019 20:55

  • 1238
  • 1
Лидерът на Сирийските демократични сили каза, че е важно да се запази американското присъствие в страната
© Getty Images

Лидерът на Сирийските демократични сили, доминирани от сирийските кюрди, които се ползват от автономия в Северна Сирия, заяви, днес, че е важно да се запази американското присъствие в страната с оглед на постигане на баланс на силите там, предаде Франс прес.

"Искаме американците да имат роля в Сирия, за да не монополизират терена руснаците и други сили", каза в интервю за френската агенция Мазлум Абди. "В наш интерес е американските сили да останат тук заради баланса на силите в Сирия", допълни той.

В интервюто Абди обвини Турция, че саботира споразумението за прекратяване на огъня в Северна Сирия, като пречи на бойците на Сирийските демократични сили да се изтеглят от обсадения град Рас ал Аин. Абди припомни, че една от съществените точки в договорката за прекратяване на огъня е да се отвори коридор под опеката на САЩ, през който да се изтеглят бойците от сектора на Рас ал Аин. "Турците пречат на изтеглянето от сектора, те пречат на излизането на нашите сили, на ранените и на цивилните от града", каза Абди.

"Турците продължават да атакуват нашите сили и американците носят цялата отговорност за тези атаки, защото те не упражняват натиск над Турция", допълни той.

Командирът увери, че Сирийските демократични сили са се ангажирали да се изтеглят, както постановява договорката, от гранична зона между Рас ал Аин и Тал Абиад, веднага щом като турците ги оставят да излязат от Рас ал Аин.

Лидерът на Сирийските демократични сили каза още в интервюто за Франс прес, че те са подновили операциите срещу ислямистите от Ислямска държава в Източна Сирия.

"Подехме отново военните операции срещу клетки на ИД в Дейр аз Зур, нашите сили работят с тези на коалицията", заяви Абди, визирайки антиджихадистката коалиция, оглавявана от САЩ. Новината идва три дни, след като Сирийските демократични сили казаха, че прекратяват тези операции срещу ИД.

Последвайте канала на

БТА
1238 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.10.20 | 10:54

1

От както е президент Тръмп успя да се скара с целия свят, дори с партньорите си от Европейския съюз и НАТО. Чудя се на Американците, как още не са го изгонили с камъни от Белия дом.

Добави коментар

Водещи новини