Иран предлага да посредничи между сирийските кюрди, Дамаск и Анкара

  • 12 октомври 2019 15:43

  • 616
  • 0
Иран предлага да посредничи между сирийските кюрди, Дамаск и Анкара
© Pixabay

Иран предложи днес да посредничи между сирийските кюрди, Дамаск и Анкара за започване на преговори за установяване на сигурност по протежение на турско-сирийската граница, след турската военна офанзива в Северна Сирия срещу кюрдските сили, предаде Ройтерс.

При излагането на предложението за посредничество иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф спомена подписано преди 21 години споразумение за сигурност, изискващо Дамаск да не позволява на бойци на Кюрдската работническата партия /ПКК/, които приютява, да извършват нападения срещу турската държава. "Споразумението от Адана между Турция и Сирия, което още е валидно, може да е по-добър път за постигане на сигурност", каза Зариф.

"Иран може да помогне да се съберат на масата на преговорите сирийските кюрди, сирийското правителство и Турция, така че сирийската армия заедно с Турция да може да охранява границата", написа Зариф в туит, който беше част от негово интервю за турската държавна телевизия Ти Ар Ти (ТRТ).

Призивът на Иран беше отправен в четвъртия ден от началото на турската офанзива срещу сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа, която Анкара смята за терористична група с връзки с ПКК. САЩ увеличиха усилията си да убедят Анкара да прекрати нахлуването, като казаха, че така нанася "големи вреди" на двустранните връзки и може да понесе санкции.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза в четвъртък, че споразумението от 1998 г. може да бъде приложено, само ако има политическо уреждане на осемгодишната война в Сирия. Той каза също, че прилагането на споразумението от Адана ще изисква сирийското правителство да контролира Североизточна Сирия, а това не е така.

Иран, близък съюзник на сирийския президент Башар Асад, редовно призовава Турция да зачита сирийската териториална цялост и да избягва военни действия в Североизточна Сирия. Дамаск обяви, че е ангажиран със споразумението от Адана.

Последвайте канала на

БТА
616 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини