За Путин турската операция в Сирия е шанс да засили влиянието си в Близкия изток

  • 11 октомври 2019 13:42

  • 2401
  • 5
За Путин турската операция в Сирия е шанс да засили влиянието си в Близкия изток
© Getty Images/Guliver

Турското нахлуване в Сирия е възможност за Русия да засили влиянието си в региона, откъдето Вашингтон изглежда се оттегля. Но колкото повече продължава операцията, толкова повече ще растат и рисковете за дипломацията на Москва, смятат източници, близки до Кремъл, пише Ройтерс.

В телефонен разговор с турския президент Реджеп Ердоган преди операцията срещу съюзените със САЩ кюрдски бойци, руският лидер Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, съюзник на сирийския президент Башар Асад, ясно е дал да се разбере, че се надява нахлуването да бъде ограничено по време и мащаб, казаха източници.

"Колкото по-скоро приключи тази конфликтна ситуация, толкова по-добре за всички", каза Андрей Климов, високопоставен пропутински депутат от Сената на Русия.

"Наистина се надявам нашите турски партньори да направят всичко възможно за избягване на дори и най-малкия шанс за конфликт на терена със сирийските правителствени сили, да не говорим с руските войници", добави той.

За Русия сегашната обстановка изисква много сложно балансиране. Тя обеща да използва въздушната си мощ, за да помогне на Асад да си върне загубените през осемгодишната война територии, освен това тя нееднократно е подчертавала важността на запазването на териториалната цялост на Сирия.

Но Москва също така работи с Турция и Иран за мирно уреждане на сирийския конфликт, чрез което от една страна, да бъде реформирана сирийската конституция, а от друга, да бъде показано, че Русия може и да бъде миротворец, освен да воюва.

Според критици усилията на Москва са бутафория, целяща да донесе фалшиво политическо споразумение, което да легитимира отново Асад и да привлече средства от ЕС и Персийския залив за възстановяване на Сирия.

За Москва един успех на дипломатическото поле ще бъде венецът на предприетата през 2015 г. интервенция в Сирия, дала ново влияние на Русия в Близкия изток, върху което Москва иска да надгражда, особено във време, когато Вашингтон изглежда се дистанцира от региона.

По-рано тази седмица президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския изтегли американските части от пътя на турската офанзива и с това си навлече критики от представители и на двете партии в Конгреса на САЩ, които изтъкват, че кюрдите са воювали редом с американците за разгрома на "Ислямска държава".

Анкара разглежда сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа като терористи заради връзките им с бунтовниците в Турция.

Ако турската операция се проточи прекалено дълго или стане твърде объркана, това може да разстрои дипломатическите усилия на Кремъл.

Вчера съветникът в руското президентство Юрий Ушаков заяви, че макар и Москва да се отнася с разбиране към съображенията за сигурност на Анкара, Путин е казал на Ердоган, че неговите сили трябва да действат внимателно.

"Смятаме за важно всички страни да покажат сдържаност и внимателно да преценяват практическите си стъпки, за да не накърнят взетите за постигане на политическо уреждане мерки", допълни Ушаков.

В тази връзка той изтъкна насроченото за 29 октомври първо заседание на подкрепяната от Москва сирийска конституционна комисия като нещо, на което не трябва да се пречи, и добави, че ще бъде неприемливо за Русия, ако при турската офанзива страдат цивилните.

Руският външен министър Сергей Лавров даде ясно да се разбере, че Москва вече се позиционира като посредник в уреждането на ситуацията с най-новия обрат на събитията в дълго проточилия се сирийски конфликт.

Това може да включва посредничество в преговори между Анкара и Дамаск, който иска турските сили да напуснат, и между Дамаск и кюрдите, които искат да им бъде дадена някаква степен на автономия в рамките на Сирия, каквато досега Асад не показва признаци, че ще им предостави.

Лавров заяви пред репортери, че Москва ще пробва и двете неща и изтъкна очевидния ентусиазъм и от сирийска, и от кюрдска страна по отношение на услугите на Русия.

"Ще видим какво можем да направим", каза руският министър.

Матийо Булег, изследовател от лондонския мозъчен тръст "Чатъм хаус", заяви: "Русия е може би единственият играч на терена, който може да разговаря едновременно с всички. Било то с Израел или Иран, с кюрдските сили или Турция, или с Асад, или който да било другиго".

За Путин това би била съществена геополитическа победа.

"Ако той успее да реши сегашната ситуация, това ще бъде разглеждано като важна политическа победа", каза Андрей Кортунов, ръководител на Руския съвет за международни отношения, аналитичен център, близък до руското външно министерство.

"Путин може да каже, че американците са се провалили, но ние сме успели да уредим нещата, което показва, че нашият подход към конфликта е по-ефективен от този на нашите геополитически опоненти", заяви той.

Ако Турция ограничи операцията си до зона за сигурност, навлизаща най-много до около 50 км навътре в територията на Сирия, и операцията й е бърза, Русия вероятно ще я толерира, каза Владимир Фролов, високопоставен бивш руски дипломат.

С оглед на разполагането от Русия в Сирия на модерни системи за противовъздушна отбрана и военновъздушната ѝ база там Москва притежава необходимите технически възможности да спре всякакво турско настъпление, ако поиска, каза той.

"Ако Ердоган поиска да навлезе още по-навътре в Сирия, което почти ще означава да я раздели, Москва ще се опита да попречи на това, като разположи на предна линия руски наблюдателни постове, разполагащи с руско прикритие от въздуха", прогнозира Фролов.

"Русия контролира небето над Сирия и сега самолетите на Турция летят, когато Москва пожелае", добави той. 

Последвайте канала на

БТА
2401 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ANTIFA

2019.10.13 | 00:23

5

ЗНАМ ЧЕ ОТ СРАМ ИМ Е КАЗВАНО ЧЕ СА БЪЛГАРИ НО НЕ ВЯРВАМ ЧЕ СА БИЛИ ТАКИВА НА ДЕЦАТА РАЖДАНИ СЛЕД 100 ГОДИШНИ ИЗНАСИЛВАНИЯ НА БЪЛГАРКИ ПО ВРЕМЕ НА ВЕЛИКОТО ПРЕСЕЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ И ПОСЛЕ 200 ГОДИНИ ГЪРЦИ СА ПРАВИЛИ СЪЩОТО ПОСЛЕ 500 ГОДИНИ ТУРЦИ СА ПРАВИЛИ СЪЩОТО НЕ ВЯРВАМ ИЗОБЩО ДА СЪЩЕСТВУВА ДОРИ ЕДИН БЪЛГАРИН

2019.10.13 | 00:07

4

путин е голям стратег, жалко ,че изтървахме толкова възможности , южен поток, аец белен, безплатна военна техника в замяна на транзит на газ и тн, и тн. , ама ние и това си заслужаваме понеже такова нещо , като български народ не съществува от 1944, а после след 89-та пък въобще. кражбата на дребно, да мине днес да дойде утре, някой друг да свърши работата , все така вредни навици от соца по , който аз имах носталгия ,но проумях доста неща, а именно ,че комунизма в българия никога не е свършвал и до днес, просто технологиите напреднаха, иначе разлика ниц. докато не спрем да бъдем егоисти като индивиди , нищо няма да се оправи, новото поколение българи не ги интересува абсолютно нищо, никой не иска да поема отговорност за нищо, агресия, разруха , безстопанственост , това е реалноста.

2019.10.11 | 21:43

3

Хахаха, с тези безплатните мурафети, много се излагаш Владимир Бей

дано има Господ

2019.10.11 | 14:31

2

Това,което СеРеУ-то /ФАЩ/ насе ре, с нищо не може да се изпере!

кога

2019.10.11 | 13:56

1

кога чичо сам и бай иван се карат, бай ердоган печели.

Добави коментар

Водещи новини