Израел е в политическа безизходица

  • 20 септември 2019 10:30

  • 523
  • 2
Израел е в политическа безизходица
©

Почти окончателните резултати от израелските парламентарни избори, които публикува днес избирателната комисия, потвърдиха, че страната е в политическа безизходица - никоя от двете партии, излезли начело, не може да формира коалиция, предаде Франс прес.

Центристката коалиция на Бени Ганц "Синьо и бяло" получава 33 места срещу 31 за партията "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху, посочва комисията и уточнява, че окончателните резултати ще бъдат огласени в сряда.

Остава да се преброят гласовете в 14 секции, откъдето има сигнали за нарушения, информира комисията в комюнике.

Като трета сила след вота във вторник се очертава Обединената арабска листа, която до момента разполага с 13 депутатски мандата. На четвърта позиция е ултраортодоксалната религиозна партия на сефарадските евреи ШАС с 9 места.

Другата ултраортодоксална религиозна партия - на ашкеназите, "Обединен юдаизъм на тората" получава 8 места. Толкова се падат и на светската деснонационалистическа партия "Нашият дом Израел" (подкрепяна от рускоезичните израелци) на бившия военен министър Авигдор Либерман.

Листата на радикалния десен блок "Ямина" взема 7 депутатски мандата, Партията на труда /"Авода"/ партии - 6, а лявата листа на "Демократичен съюз" - пет.

Президентът Реувен Ривлин ще започне в неделя консултации с представители на партиите, избрани в Кнесета. Според техните резултати той ще възложи на един от депутатите да състави новото правителство.

Вчера Нетаняху призова Ганц да съставят правителство на единството и намекна за възможността двамата да заемат премиерския пост на ротационен принцип. Той спомена аналогична сделка от 80-те години между Шимон Перес и Ицхак Шамир.

"Възнамерявам да съставя широко либерално правителство и да го оглавя", заяви обаче Ганц.
 

Последвайте канала на

БТА
523 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БЪЛГАРИН

2019.09.20 | 21:55

2

Господ да убие израел и палестина. Да умрат дано

Съвестен човек

2019.09.20 | 13:50

1

Израел..!!??.. Какво е това!!.. Това Палестина.. Винаги така било и така ще е.....

Добави коментар

Водещи новини