Нетаняху ще преговаря за "силно ционистко правителство"

  • 18 септември 2019 07:21

  • 325
  • 0
Нетаняху ще преговаря за "силно ционистко правителство"
© getty images

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че ще изчака окончателните резултати от вчерашните парламентарни избори и ще започне преговори за съставяне на "силно ционистко правителство", съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Нетаняху не обяви победа, нито призна поражение, в реч пред привърженици на неговата дясна партия Ликуд след изборите, които не излъчиха ясен победител.

"В следващите няколко дни, ние ще започнем преговори за съставяне на силно ционистко правителство", заяви Нетаняху, изключвайки участието на "арабските антиционистки партии" от тези преговори.

"Ние ще водим преговори с възможно най-голям брой партньори, за да избегнем съставянето на опасно антиционистко правителство (...), няма да има и не може да има правителство, което се опира на антиционистките арабски партии, които отричат самото съществуване на Израел като еврейска и демократична държава", добави премиерът, цитиран от Франс прес.

Нетаняху изтъкна, че Израел е изправен пред "огромни предизвикателства", предаде ТАСС "Ние постоянно противостоим и действаме срещу Иран без страх, скоро президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския ще представи своя план /за уреждане на конфликта в Близкия изток/, който ще определи бъдещето на Израел и ние трябва да гарантираме, че нашите постижения ще бъдат запазени", добави Нетаняху.

Според последните екзитполове Ликуд получава между 30 и 32 места в 120-членния парламент, а "Синьо и бяло" - 32 места. Заедно с местата на стратегическите си или потенциални съюзници, двете партии биха получили около 55 или 56 места при необходими 61 за постигане на мнозинство, отбелязва АФП. В тези изчисления израелските арабски партии са включвани в блока на Ганц, който вече заяви, че иска да води преговори с всички политически сили за съставяне на правителство.

Партията "Нашият дом Израел" на Авигдор Либерман, за която се прогнозират 8 или 9 места, може да наклони везните в евентуални преговори. Снощи Либерман призова за правителство на националното единство, но без участието на ултраортодоксалните еврейски партии.

Последвайте канала на

БТА
325 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини