САЩ смятат, че атаките срещу саудитски петролни съоръжения са дошли от югозападен Иран

  • 18 септември 2019 06:31

  • 1722
  • 5
САЩ смятат, че атаките срещу саудитски петролни съоръжения са дошли от югозападен Иран
© Getty Images/Guliver (архив)

Съединените щати смятат, че нападенията срещу саудитски петролни съоръжения в края на миналата седмица са дошли от югозападен Иран, заявиха вчера пред Ройтерс американски официални представители, пожелали анонимност. Те уточниха, че при атаките били използвани крилати ракети и дронове, което показва, че става дума за по-сложна операция, отколкото първоначално се е мислело.

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския заяви в понеделник, че изглежда Иран стои зад тези нападения, но Вашингтон не представи конкретни доказателства в подкрепа на това обвинение, а Иран отрича да е замесен в ударите, припомня агенцията.

Друг американски официален представител, също пожелал анонимност, заявил пред Франс прес, че САЩ са сигурни, че нападенията са били извършени от иранска територия и че са били използвани крилати ракети.

Макар че отговорност за нападенията поеха проиранските шиитски бунтовници хуси, които често изстрелват балистични ракети от Йемен срещу южната част на Саудитска Арабия, американското разузнаване разполага с елементи, които позволяват да се локализира мястото на изстрелванията, посочил източникът.

В същото време, Тръмп заяви, че няма намерение да се среща с иранския президент Хасан Рохани по време на откриването на есенната сесия на Общото събрание на ООН по-късно този месец, предаде Ройтерс.

"Не мисля, че те са готови вече, но те ще бъдат готови", каза Тръмп и добави: "Не изключвам нищо никога, но предпочитам да не се срещам с него". В понеделник Рохани заяви, че няма да се среща с Тръмп в Ню Йорк.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей се зарече вчера, че няма да има преговори със САЩ, ако те не се "разкаят", предаде ДПА.

След като Тръмп заяви, че вероятно Иран стои зад нападенията в събота срещу саудитски петролни инсталации. Ако САЩ "върнат думите си назад и се разкаят и върнат към ядрената сделка, която те нарушиха, те може да участват в срещи с подписалите това споразумение с Иран", каза Хаменей.

Той подчерта, че в противен случай "няма да има преговори на каквото и да било равнище" между представители на двете държави "нито в Ню Йорк, нито някъде другаде".

Последвайте канала на

БТА
1722 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
САЩ са с г.ъз в копривата

2019.09.18 | 08:51

3

- С Иран вражда;
- налитат на бой на КНДР, ама бате Кими гръмна една водородна бомба до техни бази в Тихия океан, насраха се от страх, тръгнаха на преговори;
- с Китай на нож заради Тайван,
- отгоре на всичко се перчат ина велката братска Русия. Е, може ли нормален да се излага така...

Калиско

2019.09.18 | 19:36

5

КНДР и водородна бомба!?
Ти направо си изпушил човече,
бегай на лекар.

Иран е могъща неседесарска държава,

2019.09.18 | 08:31

1

с нея америкаснките скотовъди не могат да сеЩщ срещу Иран, мадър-факърите не можаха да спрат ядрената програма на Иран, остава само да духат на персийците както седесарските доларови кy.pви духат на ковбоите.

2019.09.18 | 09:20

4

така е колега,само с нас си правак каквото си искат,защото НЯМАМЕ ДЪРЖАВНИЦИИИ.тук не става въпрос за политици,а за Държавници.

Поправка

2019.09.18 | 08:45

2

"...с нея америкаснките скотовъди не могат да се подиграват както със седесарска България..."

Добави коментар

Водещи новини