Франция, Германия и Великобритания настояват Иран да се върне към ядреното споразумение

  • 13 септември 2019 19:18

  • 586
  • 1
Франция, Германия и Великобритания настояват Иран да се върне към ядреното споразумение
© Getty Images/Guliver (архив)

Франция, Германия и Великобритания, които са страни по споразумението за иранската ядрена програма, както и върховният представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини днес изразиха дълбока загриженост от това, че Техеран нарушава подписаното през 2015 г. споразумение и го призоваха да сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия, предадоха световните агенции.

"МААЕ потвърди по-рано тази седмица, че в Натанз са били инсталирани или в момента се инсталират усъвършенствани центрофуги. Дълбоко загрижени сме от тази дейност", заявиха говорителите на външните ведомства в Париж, Берлин и Лондон, както и Федерика Могерини в първо съвместно изявление след потвърждението от страна на МААЕ.

Изявлението беше разпространено днес от външното ведомство на Обединеното кралство, предаде ТАСС.

"Продължаваме да подкрепяме ядреното споразумение и призоваваме Иран да преустанови дейността си, която нарушава ангажиментите си по споразумението и да се въздържа от по-нататъшни действия".

"Страните са уверени, че последните събития подчертават необходимостта от дипломатически усилия, насочени към деескалация на напрежението и възобновяване на диалога", посочват европейските сили, цитирани от ТАСС.

Последвайте канала на

БТА
586 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
wow

2019.09.15 | 00:46

1

А тия страни защо не попитат САЩ начело с Тръмп и Израел, защо продължават да провокират и съботират Иран за да излезе от това споразумение и да налагат още повече санкции?

Добави коментар

Водещи новини