Нетаняху обяви, че ще анексира части от окупирания Западен бряг

  • 10 септември 2019 19:55

  • 861
  • 3
Нетаняху обяви, че ще анексира части от окупирания Западен бряг
© Getty Images/Guliver (архив)

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви днес, че ще анексира части от Западния бряг, ако победи на парламентарните избори следващата седмица, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Нетаняху каза, че при победа на изборите ще анексира долината на река Йордан и северната част на Мъртво море.

Израелският премиер каза това на пресконференция в Рамат Ган, близо до Тел Авив.
Долината на река Йордан заема около 30 процента от територията на Западния бряг, окупиран от Израел през 1967 г. Нетаняху обяви за намеренията си няколко дни преди израелските парламентарни избори, които се очертава да бъдат доста оспорвани.

Нетаняху, който разчита на подкрепата на десния електорат, иска да привлече на своя страна еврейските заселници, които подкрепят анексията на Западния бряг.

Основен опонент на Нетаняху се очаква да бъде бившият военен Бени Ганц, лидер на партията "Синьо и бяло".

Съединените щати, които безрезервно подкрепят Израел след идването на власт на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, се очаква да представят плана си за мир в Близкия изток след израелските избори, припомня Франс прес.

"Този план ще бъде историческа и единствена възможност за упражняването на нашия суверенитет върху колониите ни в Юдея, Самария и на други места, ключови за нашата сигурност, историческо наследство и бъдеще", заяви Нетаняху.
Нетаняху обеща да анексира Юдея и Самария (библейското название на Западния бряг) и преди изборите през април, отбелязва Франс прес.

Последвайте канала на

БТА
861 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ние сме глупави

2019.09.11 | 03:50

3

Нас ни лъжат и крадат, а ние ги обичаме. Преди това бяха руснаците., сега са американците. Ние нямаме национални интереси!

Пян Гъ

2019.09.10 | 20:15

1

Те и едни други анексираха, но понасят санкции. А с/у Израел ще има ли? И не само, но и шпионски скандали, черен пиар, провокации над въздушното пространство, изолация? За да видим дали се мери с един аршин...

дЖеси Жуката

2019.09.11 | 01:33

2

Какви санкции ве, алкаш? Израел е първият пост срещу чалмите в Близкия изток и ги пердаши и им раздава шамари вече над 40 години. Ако я нямаше държавата Израел, нашата страна щеше да бъде гранична с всите чалми.

Израел поне явно и открито си казва, ще анексираме и точка. Няма не бяхме ние, ама не знаем, ама това или онова. Кой му стиска да им търси обяснения. Ердоганя се опита, праща някакви кораби, израелците ги помляха за часове, и вече ни хък ни гък от Туркието.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини