Страни от ЕС изразиха резерви към американската операция Сентинъл за ескортиране на кораби в Ормузкия проток

  • 29 август 2019 20:44

  • 742
  • 1
Страни от ЕС изразиха резерви към американската операция Сентинъл за ескортиране на кораби в Ормузкия проток
© Getty Images/Guliver (архив)

Няколко страни от ЕС изразиха днес резерви към американската военноморска операция за ескортиране на кораби в Ормузкия залив заради рисковете от военна ескалация в региона, предаде Франс прес.

"Нуждаем се от осигуряване на свободно корабоплаване в региона, но трябва да бъдем много предпазливи. Ако говорим за каквато и да е операция, ние трябва да внимаваме, за да избегнем военна ескалация", латвийският министър на външните работи Едгарс Ринкевич в Хелзинки на неофициалната среща на министрите на външните работи и на отбраната на страните в ЕС.

Американският министър на отбраната Марк Еспър обяви вчера началото на операцията Сентинъл с участието на Обединеното кралство, Австралия и на Бахрейн. Европейците бяха призовани от Вашингтон да участват, но няколко страни отказват.

"Няма да е уместно да оставим впечатлението, че се присъединяваме към американска инициатива за максимални санкции", заяви френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли.

"Трябва да внимаваме всичко, което правим, да не компрометира нашите дипломатически усилия за запазване на ядреното споразумение с Иран", каза германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.

Идеята за присъствие на европейски средства в мисия за наблюдение в района е била обсъждана в Хелзинки, но малко страни са готови да се ангажират.

"Не искаме да сме част от механизъм за ескорт на кораби, ние искаме да осигурим възпиращо присъствие", обясни Парли.

Тя обаче подчерта, че страните от ЕС, които са готови да се ангажират, се броят на пръстите на едната ръка.

Според холандския външен министър Стеф Блок е важно подобни предложения да са на масата на преговорите. За германския външен министър Хайко Маас всичко, което може да допринесе за намаляване на напрежението, е полезно.

Последвайте канала на

БТА
742 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Миро

2019.08.29 | 23:02

1

Все едно да ескортираш със собстмени кораби личчните ди доставкш. Та Франция има в Иран инвестиции колкото вътрешния си брутен продукт.

Добави коментар

Водещи новини