Ливан: САЩ може да посредничат за определяне на границите ни с Израел

  • 16 август 2019 09:36

  • 229
  • 0
Ливан: САЩ може да посредничат за определяне на границите ни с Израел
© Getty (архив)

Ливанският премиер Саад Харири допусна възможността за американско посредничество за уреждане на граничните спорове с Израел, предаде АФП.

След среща във Вашингтон с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, Харири потвърди ангажимента на Ливан да продължи преговорния процес, иницииран от американската администрация по въпроса за сухоземните и морските граници. "Ние смятаме, че този процес е жизнеспособен", каза ливанският премиер, обещавайки окончателно решение през идните месеци, вероятно през септември. Помпейо приветства ангажимента на Харири с цел "постигане на напредък в посока възобновяване на продуктивните разговори на експертно равнище".

Спорът за морските граници между Ливан и Израел, които технически все още са в състояние на война, е особено деликатен заради газовите находища в района. През февруари миналата година Бейрут подписа първи договор за проучвания във водите на Средиземно море с консорциум, водеща роля в който играе френската група Total. Израел обаче също има претенции към част от зоната, където ще бъдат направени сондажи.

През последните месеци САЩ предложиха да посредничат между двете страни. В края на май Израел се съгласи да започне преговори с Ливан под егидата на Вашингтон с цел слагане на край на граничния спор.

Последвайте канала на

БТА
229 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини