Йеменски сепаратисти превзеха Аден

  • 11 август 2019 07:39

  • 608
  • 0
Йеменски сепаратисти превзеха Аден
© Getty Images/Guliver (архив)

Йеменски сепаратисти превзеха пристанищния град Аден в поредна ескалация на гражданския конфликт в близкоизточната страна

Сили на Южния преходен съвет, които се борят за отделяне на Южен Йемен, превзеха ключовото пристенище след няколкодневни боеве с войски на международно признатото правителство. Аден беше временна столица на силите на президента Абдрабух Мансур Хади, след като бунтовниците хуси превзеха столицата Саана през 2014 година. 

Правителството нарече случилото се в Аден "преврат". Пред Франс прес представител на сепаратистите е заявил, че президентския дворец в града е бил предаден без бой, а за изтеглянето на охраняващите го войници е създаден безопасен коридор.

През изминалите дни най-малко 70 души изгубиха живота си в битката за Аден. 

Саудитска Арабия, където се намира Хади, и Обединените арабски емирства, които подкрепят преходния съвет, призовават за незабавни преговори. Рияд и Абу Даби принципно са част от международната коалиция срещу подкрепяните от Иран хути, но се оказаха на различни страни в боевете за Аден. Сложната ситуация вероятно ще доведе до още хаос в Йемен, където хиляди изгубиха живота си, а милиони се борят с глад и болести, заради гражданската война, отбелязва БНР. 

Последвайте канала на

Novini.bg
608 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини