Иран представи три нови типа управляеми ракети 

  • 06 август 2019 15:10

  • 920
  • 0
Иран представи три нови типа управляеми ракети 
© Getty Images/Guliver

Иран представи днес три нови типа управляеми ракети, доказвайки, че страната е готова да се защитава, както заяви иранският министър на отбраната генерал Амир Хатами, срещу "коварството и заговорите" на САЩ, предаде Франс прес.

"Представянето на ракетите е ново важно постижение на силата и достойнството на Ислямска република Иран", допълни министърът, цитиран от иранската агенция Фарс.

"Това доказва, че въпреки коварството и заговорите на Големия американски сатана и неговите наемници, министерството на отбраната няма да се поколебае нито за миг да защитава Ислямската република и да укрепва сигурността ѝ", допълни той.

Трите типа ракети, наречени "Ясин", "Балабан" и "Гаем", са разработени от министерството на отбраната и държавната компания Са-Иран, свързана с оръжейния сектор. Ракетите "Ясин" със сгъваеми криле са дистанционно направлявани и имат обсег до 50 километра. Те могат да бъдат изстреляни от пилотиран или безпилотен апарат. "Балабан" са насочвани с джи пи ес и сензори, със сгъваеми криле и могат да бъдат инсталирани на самолети. "Гаем" са ракети с термично насочване и висока прецизност на удара.

Представянето на трите нови типа ракети става в момент на ескалиращо напрежение между Техеран и Вашингтон заради американското изтегляне от договора за иранската ядрена програма и връщането на американските санкции срещу Техеран, както и заради приписваните от САЩ на Иран нападения и саботажни действия срещу кораби в Персийския залив и унищожаването на американски дрон от Иран. В този напрегнат контекст Иран задържа и три чужди петролни танкера в Персийския залив, а Лондон задържа ирански петролен танкер край Гибралтар.

Последвайте канала на

БТА
920 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини