Иран: Отказът ни от задължения по ядрената сделка е обратим процес

  • 07 юли 2019 14:29

  • 405
  • 0
Иран: Отказът ни от задължения по ядрената сделка е обратим процес
© gettyimages

Всички мерки, предприети от Иран за отказ от негови задължения по международното споразумение за ядрената му програма, са обратими, ако европейските страни по сделката изпълнят своите ангажименти. Това обяви иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс.

Зариф обясни, че днес Иран е задействал втори кръг предпазни мерки, предвидени в споразумението.

"Запазваме си правото да продължим да (предприемаме законни мерки в съответствие с ядрената сделка), за да защитаваме нашите интереси пред лицето на американския икономически тероризъм. Всички тези мерки са обратими само (европейската тройка - Франция, Германия и Великобритания) изпълни своите задължения", написа иранският външен министър в Туитър.

По-рано днес Иран обяви, че до няколко часа ще започне да обогатява уран до равнище над 3,67-те процента, разрешени му според ядрената сделка от 2015 г. Той освен това ще продължи да се отказва от още свои задължения по споразумението на всеки 60 дни. "Дадохме достатъчно време на дипломацията, но европейците не изпълниха своите ангажименти", подчерта иранският заместник-министър на външните работи Абас Арагчи. В същото време той даде да се разбере, че Иран иска да спаси ядрената сделка, но призова другите страни по нея да изпълняват задълженията си.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
405 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини