Ирански генерал: Всеки конфликт в района на Залива може да се разрасне неудържимо

  • 23 юни 2019 11:11

  • 1347
  • 2
Ирански генерал: Всеки конфликт в района на Залива може да се разрасне неудържимо
© Getty Images/Guliver (архив)

Всеки конфликт в района на Залива може да се разрасне неудържимо, заяви за агенция Фарс ирански генерал, цитиран от Ройтерс.

В петък президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския заяви, че е отменил военен удар в отговор на свалянето на американски дрон от Иран, защото е можело да бъдат убити 150 души. Тръмп даде да се разбере, че е готов на диалог с Техеран. Вчера Иран заяви, че ще реагира твърдо на всяка заплаха за него.

"Ако в района избухне конфликт, никоя страна няма да е способна да контролира обхвата и времетраенето му", заяви генерал Голамали Рашид.

"Американското правителство трябва да действа отговорно, за да защити живота на американските войници, като избягва неподходящо поведение в района", добави той.

Съюзникът на САЩ Израел, който отдавна заплашва да нанесе удари по ирански ядрени обекти, прояви разбиране към позицията на Тръмп предвид кампанията му на дипломатически натиск върху Техеран.

"При цялото уважение към факта, че на 150 иранци бе спестена жестока съдба, истински важното нещо е американската политика, която служи на интересите на света и на Израел, като пречи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия", заяви израелският министър за регионалното сътрудничество Цахи Ханегби.

Той обаче допусна, че все още е възможно Вашингтон да удари иранците при провокация срещу САЩ в Залива.

Ирански депутати скандираха "Смърт на Америка" на парламентарна сесия, в която заместник-председателят на парламента Масуд Пезешкиан обвини САЩ, че те са "истинският световен терорист".

"Америка е истинският терорист в света, като сее хаос в разни страни, дава усъвършенствани оръжия на терористични групировки, създава несигурност и въпреки това казва: "Елате да преговаряме", каза Пезешкиан в началото на заседанието, което се предаваше на живо по държавното радио.

"Смърт на Америка", скандираха мнозина депутати.

Това скандиране често се повтаря в Иран от революцията през 1979 г., която свали шаха, подкрепян от САЩ. Преди няколко седмици Тръмп каза в телевизионно интервю, че иранците "не са крещяли "Смърт на Америка" в последно време", отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
1347 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
....

2019.06.23 | 16:59

2

Ти си пълен глупак

.

2019.06.23 | 13:18

1

Смърт на Америка!

Добави коментар

Водещи новини