САЩ обвиниха Иран за нападението срещу танкерите пред Съвета за сигурност на ООН

  • 14 юни 2019 06:35

  • 1242
  • 6
САЩ обвиниха Иран за нападението срещу танкерите пред Съвета за сигурност на ООН
© Getty Images/Guliver (архив)

Съветът за сигурност на ООН проведе заседание при закрити врати, посветено на вчерашното нападение над танкерите в Оманския залив, съобщи Франс прес, позовавайки се на дипломатически източници.

И.д. постоянният представител на САЩ в ООН Джонатан Коен е заявил, че всички улики изглежда сочат към Иран, съобщават дипломати. Ако Съветът за сигурност не реагира, са възможни и други нападения, подчертал е Коен.

Страни членки на Съвета за сигурност са подкрепили разследването на нападението срещу танкерите, но засега не са постигнати конкретни споразумения, заяви представителят на Кувейт в ООН Мансур ал Отайби, цитиран от ТАСС.

Мисията на Иран в ООН отхвърли категорично американските обвинения, че Техеран стои зад нападението и призова за диалог.

"Международната общност трябва да предотврати безразсъдните и опасни политики и практики на САЩ и регионалните им съюзници", се казва още в изявлението, цитирано от Асошиейтед прес.

По-рано министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал Фалих подчерта в изявление, че страната е готова да предостави редовни доставки на петрол на световните пазари и е засилила степента си на готовност за справяне с всякакви заплахи, предаде Ройтерс. Един от нападнатите танкери пренася метанол, произведен в Саудитска Арабия.

Последвайте канала на

БТА
1242 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
asd

2019.06.14 | 09:00

4

чичо сам използва изпитани методи. първо прави провокация, след това обвинява набелязания и после бой бой бой.

1

2019.06.14 | 09:53

6

То по тази схема е почнал и Хитлер.

2019.06.14 | 09:11

5

Силните,винаги са били нагли...!САЩ се чувстват силните на деня и не спират със световните си провокации и цветни революции по целият свят,без да ги е жал за съпътстващите жертви...!НО!
Но кога ли ще им писне на Китай,Русия,Иран,Северна Корея... и с общи сили покажат среден пръст на наглеците от ФАЩ...!

DDD

2019.06.14 | 08:45

3

Подготвят почва за война срещу иран.Типично в техен стил.

сикиш

2019.06.14 | 07:12

1

А самите американци вярват ли си. Много нагли от ден на ден стават. Казват на бялото черно и задължават целият свят да го възприеме. Империя на злото.

2019.06.14 | 07:40

2

аз не мога да повярвам колко са се самозабравили и какви неща си позволяват да правят. пълно безочие

Добави коментар

Водещи новини