Катар и Великобритания с реакции след нападението над танкерите в Оманския залив

  • 14 юни 2019 06:40

  • 1342
  • 1
Катар и Великобритания с реакции след нападението над танкерите в Оманския залив
© Getty Images/Guliver/ Джереми Хънт

Катар призова за международно разследване на извършените вчера нападения срещу петролни танкери в Оманския залив и за деескалация на напрежението в региона, предаде Ройтерс.

В изявление на външното министерство се осъждат разрушителните прояви, "независимо кой стои зад тях" и се отправя предупреждение към извършителите да не правят опасни експерименти със сигурността на Персийския залив и целия регион.

Великобритания приема засега позицията на САЩ, че Иран е отговорен за вчерашното нападение срещу двата танкера в Оманския залив и предупреждава Иран, че подобни действия са изключително неразумни, предаде Ройтерс.

"Това е силно притеснително и се случва в момента на вече голямо напрежение. Поддържам контакт с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо и Великобритания ще направи своя собствена оценка трезво и внимателно, но отправната ни точка очевидно е да повярваме на нашите съюзници от САЩ", се казва в изявление на британския външен министър Джереми Хънт.

"Приемаме това изключително сериозно и моето послание към Иран е, че ако са били замесени, това е изключително неразумна ескалация, която представлява истинска заплаха за шансовете за мир и стабилност в региона", добави той.

По-рано днес Помпейо заяви, че правителството на САЩ вярва, че Иран стои зад нападенията, като основава преценката си на използваните оръжия, експертните умения, необходими за изпълнение на операцията и други фактори, припомня Ройтерс.

Саудитският министър на външните работи Адел ал Джубейр вече заяви пред Си Ен Ен, че неговата страна е съгласна с оценката на САЩ, че Техеран стои зад нападенията срещу двата танкера в Оманския залив. "Нямаме причина да не сме съгласни с държавния секретар", подчерта Ал Джубейр. "Иран и преди е правил това", добави той.

Последвайте канала на

БТА
1342 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
асд

2019.06.14 | 12:22

1

англетата и янките ръка за ръка в агресията си по цял свят/ нищо ново под слъцето. иска им се окупирам иран и да цоцат петролче

Добави коментар

Водещи новини