Сирийски кюрди предадоха на Париж френски сирачета от семейства на джихадисти

  • 10 юни 2019 12:12

  • 629
  • 1
Сирийски кюрди предадоха на Париж френски сирачета от семейства на джихадисти
© Getty (архив)

Дванадесет френски сираци от семейства на джихадисти бяха предадени в неделя от кюрдските власти в Сирия на делегация от Франция. Това съобщи днес представител на местната управа, предаде АФП.

Децата - на възраст до 10 години, са живеели в лагери в Североизточна Сирия, където са се събрани десетки хиляди бежанци от сраженията за последния бастион на джихадистката групировка "Ислямска държава".

Кюрдите предадоха на делегация от френското външно министерство 12 френски сираци от семейства на бойци на ИД, заяви Абделкарим Омар, висш кюрдски дипломат. Това е станало вчера в село Аин Иса близо до границата с Турция, уточни той. Наред с това на пратеници от Холандия са били предадени две холандски сирачета.

До момента Франция бе успяла да върне в родината неколцина сираци и едно тригодишно момиченце. Според дипломатическата служба в Париж в бежански лагери са задържани към 450 души от Франция, свързани с ИД.

Кюрдските власти стопанисват лагери в Североизточна Сирия, където живеят хиляди жени и деца на джихадисти от чужбина. Те от месеци настояват жените и децата да бъдат върнати в съответните страни и полагат усилия в тази насока. Миналата седмица в САЩ бяха върнати две американски гражданки и шест деца от семейства в Сирия, свързани с ИД. Сираци бяха изтеглени и в Норвегия, а близо 150 жени и деца - в Узбекистан, добавя АФП.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
629 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
асд

2019.06.10 | 13:14

1

хехе и сега ще си ги приберата да си отглеждат змийчета, после да ги взривяват и колят.

Добави коментар

Водещи новини