Иранският върховен водач заяви, че Техеран няма да преговаря със САЩ

  • 30 май 2019 07:57

  • 647
  • 0
Иранският върховен водач заяви, че Техеран няма да преговаря със САЩ
©

Иран няма да преговаря със САЩ по своята ядрена и ракетна програма, заяви иранският върховен водач аятолах Али Хаменей, след като президентът Хасан Рохани допусна възможност за такива преговори, ако американските санкции бъдат отменени, предаде Ройтерс.

Миналата година САЩ се оттеглиха от иранското ядрено споразумение и неотдавна наложиха нови санкции върху Техеран в опит да спрат иранските международни продажби на петрол.

В понеделник президентът Тръмп изрази надежда, че Иран ще се съгласи да преговаря по ново споразумение.

Днес аятолах Хаменей заяви в сайта си: "Казвали сме преди, че няма да преговаряме с Америка, защото преговорите не носят полза, а вреда. Няма да преговаряме по основните ценности на революцията. Няма да преговаряме по военния си капацитет", заяви Хаменей.

По-рано днес президентът на Иран Хасан Рохани възприе по-положителна позиция.

"Щом отменят несправедливите санкции и изпълнят задълженията си и се завърнат на масата за преговори, която те самите напуснаха, вратата не е затворена. Нашият народ обаче ви съди по постъпките ви, а не по думите ви", каза Рохани по адрес на САЩ в реч, излъчена по държавната телевизия.

Аятолах Хаменей има последната дума по всички важни политически решения, а освен това е и главнокомандващ въоръжените сили на Иран, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
647 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини