Западни медии: Нараства напрежението между САЩ и Иран

  • 17 май 2019 09:45

  • 638
  • 1
 Западни медии: Нараства напрежението между САЩ и Иран
© Getty (архив)

Иран каза на подкрепяните от Техеран милициите в Близкия изток да се готвят за война с посредници, пише "Гардиън".

Изданието е научило, че най-известният ирански военен лидер неотдавна се е срещнал с иракски милиции в Багдад и им е казал да се готвят за война с посредници. По думите на двама цитирани от изданието източници от разузнаването, преди три седмици, на фона на повишеното напрежение в региона ген. Касем Солеймани, началникът на могъщия Корпус на на стражите на Ислямската революция, събрал милициите, които са под влиянието на Техеран. Вероятно решението да бъдат мобилизирани иранските регионални съюзници е предизвикало опасения в САЩ, че интересите на Вашингтон в Близкия изток са застрашени.

Макар Солеймани през последните пет години да се срещаше редовно с иракските шиитски групировки, които са изключително много на брой, естеството и тонът на тази среща е бил различен. "Не е било точно призив да грабват оръжието, но не е и било далеч от това", каза източник на "Гардиън". Тази среща довела до трескава дипломатическа активност между представителите на САЩ, Великобритания и Ирак, които се опитват да прогонят призрака на възможни сблъсъци между Техеран и Вашингтон и които сега се опасяват, че Ирак може да се превърне в арена на конфликт. Събирането, в което участвал Солеймани, донякъде е станало и причина за решението на САЩ частично да евакуират от посолствата си в Багдад и Ербил дипломатическите служители с по-маловажни функции и да повишат нивото на заплаха в базите си в Ирак.

Британските сили в Ирак обявиха висока степен на тревога на фона на влошаващите се американско-ирански отношения, пише "Индипендънт", като се позовава на източници от отбраната в Обединеното кралство. Решението за повишаване на равнището на заплаха е взето от Сентком (Централното командване на САЩ), което командва съюзническите сили от операция "Непоколебима решимост" (операцията на международната коалиция срещу "Ислямска държава" (ИД) в Ирак и Сирия) и според Пентагона се основава на разузнавателни данни.

Решението обаче е взето преди ген.-майор Крис Гика, британският заместник-началник на международните сили в Ирак, да заяви във видеоконферентна връзка пред журналисти в Пентагона, че макар и да се запазва постоянното ниво на заплахи, произтичащи от Иран, засега нямало нови.

Обединеното кралство за разлика от САЩ няма да евакуира посолството си в Багдад, а консулството в Иракски Кюрдистан ще остане отворено, допълва "Индипендънт". Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския каза на шефа на Пентагона, че не иска война с Иран, пише "Ню Йорк таймс" за вчерашното заседание в така наречената Ситуационна зала на Белия дом. Изказването на президента на САЩ е послание към ястребите сред съветниците му на фона на засилващата се кампания на американски натиск срещу Техеран, отбелязва изданието. На заседанието в Ситуационната зала бяха информирани президентът и други високопоставени официални лица в САЩ за актуалната обстановка. Според американски представители Тръмп е бил твърд, че не иска военен сблъсък.

Разузнавателните сведения показват, че САЩ и Иран са разтълкували погрешно посланията, което е засилило напрежението, пише "Уолстрийт джърнъл". Според събрани от американското правителство разузнавателни данни иранското ръководство смятало, че САЩ планират да ги нападнат, което станало причина за подготовка на Техеран за възможни контраудари, посочват запознати, които цитират тълкуване на наличната разузнавателна информация.

Това гледище на разузнаването на САЩ може да помогне да се обясни защо иранските сили и съюзниците им са предприели действия, които са били възприети като заплашващи американските сили в Ирак и на други места и които от своя страна са предизвикали струпването на военни сили на САЩ в Персийския залив и изтеглянето на американски дипломати от Ирак, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг" пише в редакционна статия, че случаят със "заплахите", произтичащи от Иран, показва, че доверието в САЩ е загубено, предаде ДПА. Направени от въздуха снимки показват ирански ракети на борда на малки транспортни плавателни съдове в Персийския залив. Очевидно е имало и диалог между иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция и радикални арабски групировки в Ирак за възможни нападения срещу американците.

И двете неща звучат достоверно. Но времената, в които близките съюзници, да не говорим за обществеността, даваха с готовност доверието си, отминаха. Гражданите и правителствата се научиха на това недоверие от правителството на Буш, което тръгна да преследва въображаемите оръжия за масово поразяване в Ирак, отбелязва вестникът.

При Тръмп недоверието стана още по-голямо. Той хладнокръвно изостави много от партньорите си и после привлече край себе си Джон Болтън, непокаял се подстрекател към войни от ерата на Буш. Но президентът все още не е представил убедителна стратегия по въпроса за Иран, допълва "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

 

Последвайте канала на

БТА
638 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
сд

2019.05.17 | 13:43

1

че да се сбият най на края. да видим кой по голям го вади.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини