15 цивилни загинаха при сблъсъци в Северозападна Сирия

  • 15 май 2019 07:25

  • 355
  • 1
15 цивилни загинаха при сблъсъци в Северозападна Сирия
© Getty Images/Guliver (архив)

15 цивилни загинаха вчера при сблъсъци между сирийския режим и джихадисти в Северозападна Сирия, предаде Франс прес. 

Агенцията се позовава на Сирийския център за наблюдение на човешките права, според който в Алепо са убити шестима души. Алепо, който е вторият по големина град в Сирия, е под контрола на режима на сирийския президент Башар ал Асад и се намира недалеч от джихадисткия бастион в провинция Идлиб, контролирана от джихадистката групировка Хаят Тахрир аш Шам. Сирийският режим и Русия засилиха от края на април ударите си срещу Идлиб и съседни територии. Джихадистите отвръщат с изстрелване на ракети и снаряди по регионите, контролирани от сирийското правителство.

Шестима цивилни бяха убити при "изстрелвания на ракети от джихадистки групировки" срещу един от южните квартали на Алепо, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. Източник от сирийската армия, цитиран от сирийската информационна агенция САНА, потвърди смъртта на шестима души, сред които две деца, а също така и че 14 души са били ранени при изстрелването на ракети от "въоръжени терористични групировки" (терминология, използвана от режима, за да обозначава както джихадистите, така и бунтовниците).

След превземането на Алепо от режима в края на 2016 г. градът спорадично става мишена за джихадистите и бунтовниците, които все още контролират райони, разположени на запад от него. Деветима души бяха убити вчера при въздушни бомбардировки на режима срещу Идлиб и северните части на провинция Хама. Ескалацията на насилието през последните седмици е най-сериозната, откакто Москва и Анкара обявиха през септември 2018 г. споразумението си за създаване на демилитаризирана зона в Идлиб.

Споразумението имаше за цел да раздели зоната, контролирана от бунтовниците, от зоната, контролирана от правителството, и да гарантира слагането на край на насилието. В периода от края на април до 9 май бомбардировките на Южен Идлиб и Северна Хама принудиха около 180 000 души да напуснат домовете си. Разселените намериха убежище в територии, намиращи се още по на север.

За по-малко от две седмици 18 медицински заведения са спрели да функционират, съобщи ООН. Войната в Сирия, която започна през 2011 г., отне живота на повече от 370 000 души, отбелязва Франс прес. СподелиПриятел

Последвайте канала на

БТА
355 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
GOGO

2019.05.15 | 07:51

1

skoro tazi provinciq idlib 6te padne togava da vidim kade 6te hodqt tiq samozvani buntovnici i oniq varvari ot HTS

Добави коментар

Водещи новини