САЩ сключиха стратегическа сделка за използване на пристанища  в Оман 

  • 24 март 2019 21:21

  • 1237
  • 1
САЩ сключиха стратегическа сделка за използване на пристанища  в Оман 
© Getty Images/Guliver (архив)

САЩ са постигнали стратегическа сделка за използване на пристанища с Оман днес, която според представители на администрацията във Вашингтон ще позволи на американските военни по-добър достъп до региона на Залива и ще намали необходимостта да се изпращат кораби през Ормузкия проток, информира Ройтерс. 

Споразумението урежда достъпа на САЩ до съоръжения и пристанища в Дукм и Салала и "потвърждава ангажиментите на двете страни за насърчаване на взаимните цели в сигурността", се съобщава в изявление на американското посолство в Оман. 

Оман разглежда договора от икономическа гледна точка, като иска да развие Дукм, запазвайки същевременно "швейцарския" си неутралитет в политиката и дипломацията на Близкия изток. 

САЩ обаче са все по-обезпокоени от разширяването на ракетната програма на Иран, която се разви през последните години въпреки санкциите и дипломатическия натиск на Вашингтон. 

Техеран в миналото е заплашвал да блокира Ормузкия проток, който е важен маршрут за морския превоз на петрол на излаза от Персийския залив в отговор на враждебни действия на САЩ. 

Представители на американските власти отбелязаха, че споразумението ще разшири възможностите на американската армия в региона при всякакъв вид кризи. 

Дукм е идеално пристанище за големи кораби и дори е достатъчно голямо за самолетоносач, посочи друг източник от администрацията. 

За Оман сделката ще подпомогне усилията на страната да превърне някогашното рибарско селище на 550 км южно от столицата Маскат в ключов промишлен и пристанищен център за Близкия изток. 

Тя също така ще постави Вашингтон в по-добра позиция в глобалната надпревара за влияние с Китай. 

Китайски компании възнамеряваха да инвестират до 10,7 млрд. долара в проекта Дукм съгласно споразумение, което трябваше да има търговски, а не военен характер. 

Според американски представител обаче отношенията с Китай изглежда не са толкова силни, колкото се очакваше да бъдат преди няколко години, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1237 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.03.25 | 06:24

1

A nie koga?

Добави коментар

Водещи новини