ООН иска да събере помощи за страдащото населения на Йемен

  • 25 февруари 2019 17:39

  • 301
  • 0
ООН иска да събере  помощи за страдащото  населения на Йемен
© gettyimages (архив)

ООН съобщи днес, че се стреми да набере 4,2 милиарда долара, за да предостави тази година животоспасяваща помощ на 21,4 милиона йеменци, предаде ДПА. 

"Четирите години непрекъснат конфликт предизвикаха в Йемен най-тежката хуманитарна криза на нашето време", каза Лиз Гранде, хуманитарен координатор на ООН за Йемен.

"Мащабът на страданията е шокиращ", 80 процента от населението - 24,1 милиона души, се нуждаят от някаква форма на хуманитарна помощ или закрила. Десет милиона души са на крачка от глада и гладната смърт, а седем милиона страдат от недохранване, се казва в нейно изявление. "Това е най-голямото общо хуманитарно усилие за Йемен, правено някога", посочи Гранде и предупреди, че годината няма да бъде лека.

От края на 2014 г. Йемен, една от най-бедните арабски държави, е раздиран от разрушителна гражданска война между подкрепяното от Саудитска Арабия правителство и свързаните с Иран шиитски бунтовници хуси . 

Миналата година под егидата на ООН в Швеция се състояха преговори за мир между враждуващите страни в Йемен. На тях бе договорено примирие в пристанищния град Ходейда, включващо изтегляне на въоръжените сили на двете страни оттам. Изтеглянето обаче се бави, а двата лагера се обвиняват взаимно в нарушаване на примирието. Ходейда е жизненоважно пристанище, намиращо се под контрола на бунтовниците от края на 2014 г.

Последвайте канала на

БТА
301 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини