Майчино мляко запали скандал между Израел и Полша

  • 18 февруари 2019 13:40

  • 1055
  • 2
Майчино мляко запали скандал между Израел и Полша
© Getty (архив)

Скандал избухна между Израел и Полша.

Думи на изпълняващия длъжността външен министър на еврейската държава Израел Кац пред медии от страната му предизвикаха остра реакция във Варшава. Началникът на дипломатическата централа предаде дословно изказване на премиера на близкоизточната страна през 80-те и началото на 90-те Ицхак Шамир, чиито роднини са загинали по време на Холокоста в Полша. "Много поляци сътрудничиха на нацистите в избиването на евреите. Поляците са закърмени с антисемитизъм още с първите глътки майчино мляко," гласи точният цитат.

Изказването на Кац, който е син на преживели Холокоста хора, предизвикаха остра реакция в министерството на външните работи на членката на Европейския съюз. "Такива думи са недопустими за дипломат. Той цитира расистко и антиполско изявление. Ние няма да допуснем да се гаврят с нашата страна, която полага усилия за установяване на мир в Близкия изток и признава териториалната цялост на еврейската държава", заяви заместник-външният министър във Варшава Бартош Цихоцки. Той също посочи че посланикът на Тел Авив  Анна Азари е била привикана в централата  на външнополитическото ведомство.

Полша преди време въведе закон, въвеждащ административни наказания за използването на съчетанието "полски концлагер". Много от жителите на страната отричат техни сънародници да са участвали и помагали за избиването на евреи по време на нацистката окупация на Полша (1939-1945 г.).

Заради думите на Кац полският премиер Матеуш Моравецки уведоми израелския си колега Бенямин Нетаняху, че няма да участва във форум в Ерусалим. В Израел днес се очакваше да започне двудневна конференция между представители на страната-домакин и т.нар. Вишеградска четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия). Форумът обаче се провали, защото Прага подкрепи Варшава.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1055 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
асд

2019.02.18 | 14:23

1

всички да си седят по дъжравите с които се асоциират и няма да има търкания.

k

2019.02.19 | 16:48

2

Да, ама чифутите се асоциират с целия свят. Всички са им длъжни.

Добави коментар

Водещи новини