Новото правителство на Ливан получи вот на доверие в парламента

  • 16 февруари 2019 06:56

  • 378
  • 0
Новото правителство на Ливан получи вот на доверие в парламента
© Getty Images

Ливанският парламент гласува вот на доверие на новия кабинет на премиера Саад Харири след няколко дни разгорещени дебати и остри изказвания, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

В 128-местния парламент 111 депутати подкрепиха правителство, а шестима гласуваха против него. Другите 11 депутати отсъстваха от заседанието.

Харири състави правителството си на 31 януари след изборите през май, които бяха последвани от близо девет месеца спорове между съперничещи си политически сили.

Новият 30-членен кабинет включва трима представители на подкрепяното от Иран шиитско движение Хизбула, което подкрепя сирийския президент Башар Асад. Движението получи министерствата на здравеопазването и на младежта и спорта, както и длъжността държавен министър за връзките с парламента. Новият кабинет включва и четири жени, една от които става първата жена, оглавила ливанското вътрешно министерство.

Харири, който е ярък критик на Асад, обеща правителството му да наблегне на подобряването на икономиката чрез финансови и икономически реформи. В изявлението на правителството също така се казва, че ливанските граждани имат правото "да се съпротивляват на израелската окупация и да отблъскват агресията на Израел". Има се предвид правото на движението Хизбула да е въоръжено.

Последвайте канала на

БТА
378 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини