Тръмп и Ердоган разговаряха по телефона (обновена)

  • 14 януари 2019 21:42

  • 4181
  • 3
Тръмп и Ердоган разговаряха по телефона (обновена)
© gettyimages (архив)

Президентите на Турция и САЩ, Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва и Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, обсъдиха тази вечер по телефона създаването в Северна Сирия на "зона за сигурност", предаде АФП, като се позова на турското президентство.

В комюникето пише, че е предвидено бъдещата зона да бъде "прочистена от тероризма". Ердоган казал на Тръмп, че Турция е готова да окаже на Съединените щати "всякакъв тип подкрепа" за изтеглянето им от Сирия. Повече подробности не са дадени. Телефонният разговор бе проведен на фона на новото напрежение между САЩ и Турция във връзка със съдбата на кюрдската милиция Сили за защита на народа (СЗН). Тя е смятана от Анкара за терористична организация, но е съюзник на Вашингтон в борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД), отбелязва БТА, цитирайки АФП.

Турция не крие, че планира да започне операция срещу СЗН, а САЩ, които миналия месец обявиха, че ще изтеглят своите войници от Сирия, се опитват да успокоят своите кюрдски съюзници. Вчера Тръмп спомена в Туитър за създаване на 30-километрова "зона за сигурност" в Сирия. Днес държавният секретар на САЩ Майк Помпейо уточни, че зоната ще бъде обособена по турско-сирийската граница, за да бъдат защитени както Турция, така и кюрдските милиции. Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу коментира, че страната му не е против този проект.

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския призова днес турския си колега Реджеп Тайип Ердоган страната му "да не малтретира кюрдите", предаде АФП, като се позова на Белия дом. "Американският президент изрази желанието си да работим заедно, за да се отговори на безпокойствата на Турция в Североизточна Сирия, като в същото време подчерта колко е важно за Съединените щати Турция да не малтретира кюрдите и другите Сирийски демократични сили, с които се сражавахме рамо до рамо, за да победим групировката "Ислямска държава", се казва в комюникето. То бе публикувано след телефонния разговор между Тръмп и Ердоган тази вечер, за който първо съобщи турското президентство.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4181 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Жоро

2019.01.15 | 06:23

3

Турция наистина е сериозен и последователен играч в региона. Абсолютно не се кланят на никой и отстояват своите позиции. За това са силни.

Странджата

2019.01.15 | 00:02

2

Ние като българи мразим и двамата , но във времето в което живеем за да оцеляват европейските етноси и ценности е необходим нов политически подход.За съжаление в последните години след 1975-1985г. , поради факта ,че западна Европа наложи по свой начин теорията на Маркс и Енгелс с което направи нещо като социална държава , докато страните от СИВ ни внушаваха ,че правим комунизъм по целият свят!Не без помоща СССР!

Маки

2019.01.14 | 23:57

1

ИЗВИНИ МЕ ЕРДОГАН НАТИСКАТ МЕ ОТ ПЕНТАГОНА .

Добави коментар

Водещи новини