Майк Помпейо заминава на обиколка в Близкия Изток

  • 04 януари 2019 17:49

  • 503
  • 0
Майк Помпейо заминава на обиколка в Близкия Изток
© gettyimages (архив)

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заминава за Близкия изток идната седмица, за да търси подкрепа от американските съюзници в региона, предаде БТА, цитирайки АП.

Според съобщението на Държавния департамент той ще посети осем страни, започвайки с Йордания и завършвайки с Кувейт. В програмата на обиколката влизат също Египет, Бахрейн, ОАЕ, Катар, Саудитска Арабия и Оман. Това ще бъде първото посещение на Помпейо в Близкия изток след обявеното от президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския намерение за изтегляне на американските сили от Сирия. Това решение, накарало военния министър Джим Матис да подаде оставка, както и твърдата линия на Белия дом спрямо Иран, се очаква да бъдат главните теми, които Помпейо ще обсъжда по време на обиколката.

При визитата си в Рияд Помпейо ще се поинтересува и как върви разследването на убийството през октомври на журналиста Джамал Хашоги, се казва още в съобщението на Държавния департамент, цитирано от Ройтерс. Американски разузнавателни агенции стигнаха до извода, че убийството през октомври в Истанбул на Хашоги - критик на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, е извършено по нареждане на младия принц. Вчера саудитски съд проведе първо заседание по делото на Хашоги, по което саудитската прокуратура поиска смъртни присъди за 5-има от 11-те задържани по случая.

Сред другите теми, които Помпейо ще обсъжда с близкоизточните лидери, Държавният департамент посочва и войната Йемен.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
503 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини