Осъдиха трима мъже в Афганистан за убийството на журналист от Би Би Си

  • 03 януари 2019 15:53

  • 631
  • 0
Осъдиха трима мъже в Афганистан за убийството на журналист от Би Би Си
© Pixabay

Специализиран наказателен съд в Афганистан осъди трима мъже, замесени в убийството на журналист от Би Би Си, застрелян в източната провинция Хост миналата година. Това съобщиха днес представители на местните власти, предаде Ройтерс.

Ахмад Шах, който работел за афганистанската служба на Би Би Си, предаваща на пущунски език, както и за Ройтерс, беше застрелят от неизвестен нападател, докато се връщал вкъщи миналия април. Би Би Си заяви, че Шах е петият й служител, убит в Афганистан от началото на 90-те години.

Специализираният антитерористичен съд осъди един от признатите за виновни мъже на смърт, а другите на затвор със строг режим. Сега делото е изпратено на по-висока инстанция, за да се произнесе по присъдата на специализирания съд, каза говорител на главния прокурор Джамшид Расули.

Тъй като адвокатите на защитата засега не са открити за коментар, не е ясно дали ще оспорват присъдата или ще поискат нов процес пред съд от по-висока инстанция.
Талибаните отрекоха да имат нещо общо с убийството на Шах.

Той беше убит в същия ден, когато две бомби в Кабул отнеха живота на 26 души, девет от тях журналисти и фотографи. Тези атаки отбелязаха най-смъртоносния ден за представителите на медиите в Афганистан.

Екстремистката групировка "Ислямска държава" тогава пое отговорност за двойния бомбен атентат.

Афганистан стана най-смъртоносната страна за журналисти в света през 2018 г. с 15 представители на медиите, убити през годината, отбеляза неправителствената организация "Репортери без граници" през декември 2018 г.

Последвайте канала на

БТА
631 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини