Иран вдига заплати на фона на санкциите на САЩ

  • 25 декември 2018 18:10

  • 1871
  • 0
Иран вдига заплати на фона на санкциите на САЩ
© Getty (архив)

Иранският президент Хасан Рохани представи днес пред парламента проектобюджет в размер на 4700 трилиона риала. Той заяви, че американските санкции ще засегнат живота на иранците и икономическия растеж, но няма да поставят на колене правителството, предаде Ройтерс.

Американският президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския изтегли САЩ от многостранното ядрено споразумение с Иран през май и наложи отново санкции на Иран, включително върху петролната му промишленост. "Целта на Америка е да постави на колене иранската ислямска система. Тя няма да успее, но санкциите несъмнено ще засегнат живота на хората, развитието на страната и икономическия растеж", заяви Рохани пред парламента. Речта му бе предадена пряко по държавната телевизия. По думите му проектобюджетът за следващата година по иранския календар, която започва на 21 март 2019 г., ще бъде в размер на 4700 трлн. риала. По неофициалния обменен курс това се равнява на около 47 милиарда щатски долара.

Рохани каза, че държавните служители ще получат 20-процентно увеличение на заплатите. Бюджетът включва субсидии в размер на 14 милиарда долара за предоставяне на по-евтини продукти от първа необходимост като храна и лекарства. В тазгодишния бюджет тази сума бе 13 милиарда.

Официални лица казаха, че бюджетът е насочен към задоволяване на основните нужди на хората с нисък доход, включително държавни служители и пенсионери, за подкрепа на производството, заетостта и за подновяване на хиляди държавни проекти, които с помощта на частни инвеститори да бъдат извадени от задънената улица, в която се намират, отбеляза Ройтерс.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1871 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини