Доналд Тръмп остави Сирия в ръцете на Иран и Русия

  • 20 декември 2018 09:23

  • 1285
  • 3
Доналд Тръмп остави Сирия в ръцете на Иран и Русия
© Getty (архив)

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския нареди изтеглянето на 2000 американски военнослужещи от Сирия, като по този начин сложи неочакван край на една военна кампания, в рамките на която "Ислямска държава" (ИД) бе като цяло победена. По този начин обаче Тръмп остави една стратегически ключова страна в ръцете на Русия и Иран, пише вестник "Ню Йорк таймс". Тръмп игнорира мнението на генералите си и на цивилните си съветници и реализира често изразяваното си желание да върне у дома американските сили, като ги изтегли от един сложен чуждестранен конфликт, посочва изданието.

Изненадващото решение на президента Тръмп да изтегли американските войски от Сирия е по-рисковано, отколкото изглежда, пише журналистът Дейвид Игнейшъс във в. "Вашингтон пост". Според автора по този начин се прекратява една евтина и ефективна мисия и се създава вакуум, който ще бъде запълнен от цял набор "лоши герои", като например Иран, Русия, Турция, ислямските екстремисти и сирийският режим, всеки от които представлява опасност за интересите на САЩ в Близкия Изток.

Решението на Тръмп за изтегляне от Сирия поставя под въпрос кампанията срещу "Ислямска държава" и създава безпокойство в Държавния департамент и Пентагона, отбелязва вестник "Уолстрийт джърнъл".

Експертите по американската външна политика определиха заповедта на Тръмп за изтегляне като рязко изоставяне на досегашната линия на САЩ в Сирия, което поставя под въпрос бъдещата дипломатическа ангажираност на Съединените щати в региона, пише вестник "Файненшъл таймс".

Тръмп шокира съюзниците и съветниците си с плана за изтегляне на американските войски от Сирия, коментира британският вестник "Гардиън". Твърдението на Тръмп за постигната победа срещу "Ислямска държава" е в противоречие с оценката на Пентагона от август тази година, според която в Сирия все още има 14 500 бойци на ИД.

Тръмп хвърли в хаос политиката на САЩ за Близкия Изток, след като вчера обяви победа срещу ИД нареди изтеглянето на всички американски войници от Сирия, пише Раф Санчес от "Дейли телеграф". Шокиращото му решение бе разкритикувано от политическите му съюзници от Републиканската партия като огромна грешка, а британското правителство на Тереза Мей  открито възрази срещу твърденията на Тръмп за спечелена срещу ИД победа.

Изтеглянето на американските войски може да има потенциално дестабилизиращ ефект в Северна и Източна Сирия, откъдето кюрдските сили изтласкаха ИД и където те с помощта на САЩ установиха относителен ред, изтъква Ричард Хол от вестник "Индипендънт".

С решението си да изтегли силите на САЩ от Сирия Тръмп демонстрира, че вече не се вслушва в думите на генералите си, които през пролетта го убеждаваха да не разпорежда изтегляне преди постигането на пълна победа, коментира френският вестник "Фигаро".

Последвайте канала на

БТА
1285 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
асд

2018.12.20 | 10:39

3

аз мисля, че я остави на турция.

цв цв

2018.12.20 | 09:49

2

само Тръмп ! Само Путин!

2018.12.20 | 09:49

1

Путин ще им опути путито на сирийците сега. Асад и брадатите и те ще ги напъдят към ЕС

Добави коментар

Водещи новини