Иран е провел двойно повече ракетни изпитания, твърди германско издание

  • 09 декември 2018 14:06

  • 697
  • 0
Иран е провел двойно повече ракетни изпитания, твърди германско издание
© Gettyimages (архив)

Западното разузнаване разполага със сведения, че през тази година Иран е извършил най-малко седем изпитания на ракети със среден обсег, което може да е в нарушение на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, пише днес германският вестник "Велт ам зонтаг", цитиран от ТАСС.

Някои от тези ракети могат да достигнат територии на страни в Югоизточна Европа. Иран освен това е извършил и пет изпитания на ракети с малък обсег. Като цяло страната е удвоила броя на ракетните изпитания в сравнение с 2017 г., пише вестникът.

На 1-ви декември държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че Техеран е извършил изпитание на балистична ракета въпреки резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН. Във вторник по инициатива на Франция и Великобритания се състояха консултации по този въпрос, на които не се стигна до обща позиция дали ракетните изпитания на Иран представляват нарушение на резолюцията, която касае иранското иранското ядрено споразумение. Постоянните представители заявиха, че ракетните тестове на Иран не са пряко нарушение, но са в несъответствие с резолюцията.

Последвайте канала на

БТА
697 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини