Аржентинка, похитена преди две години в Сирия, беше освободена

  • 03 декември 2018 06:58

  • 1809
  • 0
Аржентинка, похитена преди две години в Сирия, беше освободена
© Gettyimages (архив)

Аржентинска учителка, влязла незаконно в Сирия заради лъжливо обещание за брак и после прекарала една година в плен, напусна в събота бунтовническия бастион Идлиб, за да се върне в родината си, предаде Франс прес, като се позова на местен представител. През 2013 г. 54-годишната учителка по история Нанси Роксана Папа започнала да общува през интернет със сириец, която ѝ предложил да се оженят. За да се срещне с него, през 2016 г. тя пристигнала в Турция, а след това влязла в Сирия, където попаднала в капан.

,,Тя пристигна в събота в Турция, след като бяха получени необходимите документи", каза представител на властите в Идлиб.

На 2 ноември Папа била предадена от "Правителството на спасението" (местно управление, създадено от джихадистката организация "Хаят Тахрир аш Шам", която контролира Идлиб) на турската Фондация за човешки права и свободи (IHH) на граничния пункт Баб ал Хауа между Сирия и Турция.

Учителката останала на сирийска територия през ноември, за да изчака приключването на административните и правните процедури за репатрирането ѝ.

След като влязла незаконно в Сирия, Папа била отвлечена от банда, която се свързала с дъщеря ѝ, за да иска откуп. Държана в плен близо година, учителката успяла да избяга, намирайки подслон у местни жители, като се местела от къща в къща.

През 2018 г. "Правителството на спасението" се заело със случая, предприемайки безуспешни опити да се свърже с аржентинското външно министерство. Намесата на влиятелната турска фондация направила възможно връщането ѝ в родината.

На 26 ноември джихадистите от "Хаят Тахрир аш Шам" предадоха четиригодишно белгийско момиченце на майка му след смъртта на бащата - радикализирал се престъпник, който през май 2017 г. пристигнал в Сирия, отвеждайки там и детето си. През февруари групировката предаде на турските власти двама канадци, влезли в Сирия няколко месеца по-рано по неясни семейни причини.

Последвайте канала на

БТА
1809 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини