Японският премиер пристигна на посещение в Китай

  • 25 октомври 2018 16:55

  • 465
  • 0
Японският премиер пристигна на посещение в Китай
© Gettyimages

Китайският премиер Ли Къцян заяви пред пристигналия на посещение в Пекин японски премиер Шиндзо Абе, че Япония е добре дошла да участва в реформите в Китай и в отварянето на китайската икономика, съобщи китайското радио, цитирано от Ройтерс.

Ли е изразил надежда, че Китай и Япония ще съумеят да работят заедно, за да защитят мултилатерализма и свободната търговия. Китайският премиер е добавил, че Япония е добре дошла да участва активно в инфраструктурната инициатива на Китай "Един пояс, един път".

Това е първата официална визита на японски лидер на китайска земя от близо седем години. Китай и Япония се стремят към затопляне на отношенията на фона на споровете със САЩ около търговията, отбелязва Ройтерс.
Една от целите на визитата на Абе е да се засили взаимното доверие, на моменти нарушавано откакто двете страни възстановиха дипломатическите си отношения през 1972 г.
"Япония и Китай играят важна роля за икономическото развитие не само на Азия, но и на света", каза Абе в реч на прием в Пекин.

Японският премиер се върна на власт през 2012 г., когато китайско-японските отношения бяха силно влошени заради териториален спор в Източнокитайско море. Той се е срещал няколко пъти с китайския президент Си, но утрешната му среща със Си ще е първата пълноценна китайско-японска среща на върха от 2011 г.

"Чрез тази визита искам да издигна отношенията между двете страни на ново равнище", заяви Абе, преди да замине.

По протежение на булевард "Чанган" в Пекин, който минава през центъра на китайската столица близо до площад "Тянънмън", бяха окачени знамената на двете страни. Очаква се по време на визитата на Абе двете съседни страни да подпишат меморандуми за разбирателство за около 50 проекта според чернова на документ, видяна от Ройтерс

Абе е придружаван от японска бизнес делегация. Двете най-големи икономики в Азия се опитват да задълбочат търговията, инвестициите и сътрудничеството си в инфраструктурата и други проекти в трети страни, отбелязва АП. Китай е най-големият търговски партньор на Япония.

Последвайте канала на

Нора Виткова
465 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини