Граничният пункт Насиб между Йордания и Сирия днес бе отворен отново

  • 15 октомври 2018 11:42

  • 602
  • 0
Граничният пункт Насиб между Йордания и Сирия днес бе отворен отново
© Pixabay

Граничният пункт "Насиб" между Йордания и Сирия бе отворен отново днес, предаде Ройтерс.

Пунктът бе отворен в 8 ч. сутринта (и българско време), заяви пред агенцията йордански граничен служител. Той отбеляза, че за момента все още няма движение през него.

Йорданската информационна агенция Петра съобщи днес рано сутринта, че Йордания и Сирия са се споразумели да отворят границата въпреки първоначалните твърдения на двете страни, че това ще се случи на по-късен етап.
Сирийското правителство си върна контрола над района около "Насиб" по време на офанзива срещу бунтовниците през юли.

Със затварянето на пункта през 2015 г. бе прекъснат основен маршрут на стотици тирове, които всеки ден превозваха стоки от Турция и Ливан за страните от Персийския залив и обратно. По този начин единствената действаща граница на Сирия, на която имаше функциониращи ГКПП, остана тази с Ливан, припомня Ройтерс.

Сирийската държавна телевизия излъчи кадри от сирийската страна на границата, на които се виждаха само няколко автомобили. Според държавната агенция САНА логистичната подготовка за отварянето на ГКПП "Насиб" е завършена.
"Йорданските граждани могат да влизат в Сирия с кола или пеша. Йордански стоки могат да бъдат внасяни в Сирия съгласно йорданско-сирийското споразумение", съобщи агенция Петра.
Според нея обаче желаещите да влязат в Йордания сирийски граждани първо трябва да минат през специална проверка от йорданските власти поради съображения за сигурност.

Последвайте канала на

Нора Виткова
602 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини