Вселенската патриаршия призна Украинската православна църква

  • 11 октомври 2018 21:26

  • 2429
  • 1
Вселенската патриаршия призна Украинската православна църква
©

Вселенската патриаршия призна автокефалността на Украинската православна църква (УПЦ) – стъпка, която бе силно желана от Киев, но и която рискува ново изостряне на напрежението с Москва, предава AFP.

След заседание на Светия Синод патриарх Вартоломей, „постанови, че ще даде автокефалия на църквата на Украйна", се казва в официално изявление от Истанбул, седалището на Вселенската патриаршия.

Същевременно Руската православна църква ще трябва да скъса евхаристичните си отношения с Константинополската патриаршия заради отцепването на Украинската православна църква, каза в Москва днес Александър Волков - говорител на руския патриарх Кирил.

Последвайте канала на

Novini.bg
2429 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
асд

2018.10.12 | 11:17

1
константинополската църка(вселенска патриаршия) са 10 попа с турско гражданство, така че спокойно може да го духа. никакви не са тия. останала слава от византийската империя, която я няма от преди 600 години. междо другото, тая вселенска патриаршия(гръцка да се има в предвид) е против независимостта на бг църквата под турско по времето когато се борим за независима църква от гръцката .

Добави коментар

Водещи новини