Иранският аятоллах Али Хаменей подкрепи еврейка-активистка на #MeToo

  • 05 октомври 2018 10:19

  • 1434
  • 0
Иранският аятоллах Али Хаменей подкрепи еврейка-активистка на #MeToo
© Getty (архив)

Духовният лидер на Иран аятоллах Али Хаменей подкрепи американската гимнастичка от еврейски произход и активистка на движението #MeToo, Александра (Али) Райсман, написа израелският в. Аарец.

"Множество сексуални скандали разбиха живота на стотици, ако не и хиляди жени в Америка и Западна Европа. Сред жертвите са и активистките на движението #MeToo", написа религиозният водач на ислямската република в Twitter. Според него жените могат да бъдат спасени от посегателства, ако станат мюсюлманки. "Хиджабът (традиционно за последователки на исляма облекло, което покрива тялото от глава до пети) не буди тъмни страсти. Нашата религия категорично забранява насилието над жени", допълни той в системата за микроблогове.

Хаменей също публикува снимка на трикратната олимпийска шампионка и допълни, че подкрепя нейните усилия. Спортистката бе сред свидетелките на процеса срещу бившия лекар на американския национален отбор по гимнастика Лари Насар. Медикът бе осъден на над сто години затвор заради сексуални посегателства срещу спортистки.

Самата Райсман нееднократно е подчертавала еврейския си произход. Тя често призовава по време на нейни награждавания да се почете паметта на 11-те израелски спортисти, загинали от ръцете на арабски терористи по време на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 г.

Гимнастичката също често се снима в провокативни фотосесии. "С тези снимки аз искам да заявя, че жената е господарка на тялото си", каза тя в интервю за спортно издание преди години.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1434 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини