Палестина с иск в Международния съд срещу САЩ

  • 29 септември 2018 08:42

  • 2254
  • 5
Палестина с иск в Международния съд срещу САЩ
© gettyimages (архив)

Палестинската автономна власт заведе вчера иск срещу САЩ в Международния съд заради преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс и ТАСС.

Според палестинския иск, Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. постановява, че мисията на държавата, изпращаща дипломатически представител, трябва да бъде разположена на територията на приемащата страна. "Поради особения статут на Ерусалим преместването на посолството на САЩ в Израел в Ерусалим е нарушение на Виенската конвенция", заявяват палестинските юристи. Те искат от Международния съд да признае нарушението и да постанови САЩ да изведат посолството си от Ерусалим и да спазват международните си задължения според конвенцията, както и да поиска от Вашингтон да се въздържа от бъдещи нарушения.

Статутът на източната част на Ерусалим е един от ключовите проблеми в палестинско-израелския конфликт. Израел окупира Източен Ерусалим след войната от 1967 г. и го определя като своя вечна и неделима столица. Палестинците искат Източен Ерусалим да стане столица на бъдещата им държава. През декември миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди посолството на САЩ да се премести в Ерусалим и на 14 май тази година новата сграда беше открита официално, припомня ТАСС.

Международният съд е механизъм на ООН за разрешаване на конфликти между страни. Нито Израел, нито САЩ са признавали държавността на Палестина, но през 2012 г. тя беше призната от Общото събрание на ООН за страна наблюдател, припомня Ройтерс.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2254 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.09.29 | 09:07

1
Какво е това ''палестина'' ?! Такава държава НЕ СЪЩЕСТВУВА! И откъде накъде Хага ще се съобразява с''хора'' които искат даизбият докрак други хора?! С право подкрепям Израел в действията им! Израел се превърна в бижу насред кално блато! Go Israel!
Гост

2018.09.29 | 16:30

5
Искат да го превземат за да стане навсякъде блато хахахха. Защото мюсулманите не градят а само използват и рушат. Всичко изградено в арабските богати държави е направено от западни инжинери, защото капацитета на мюсулманите се свежда до дупенето в джамиите и правенето на атентати. Изостанали са умствено много, даже и не знаят за какво им е толкова тоя Израел.Трудно ще стане от тях хора след като фанатизма е неразделна част от религията им и начина им на живот.
аха

2018.09.29 | 12:42

4
Какво е Палестина и какъв статут в Галактиката има????
Тт

2018.09.29 | 10:02

2
Чифут

2018.09.29 | 10:14

3
ислямист!

Добави коментар

Водещи новини