Русия, Турция и Иран ще проведат тристранна среща на върха за Сирия

  • 28 август 2018 21:40

  • 4854
  • 2
Русия, Турция и Иран ще проведат тристранна среща на върха за Сирия
© gettyimages (архив)

Тристранна среща на върха на Русия, Турция и Иран ще се състои на 7 септември в иранския град Табриз, съобщи днес губернаторът на иранската провинция Източен Азербайджан Маджид Ходабахш, цитиран от иранската агенция Мехр и ТАСС.

"Тристранната среща на върха с участието на лидерите на Русия, Иран и Турция, посветена на въпроса за уреждане на конфликта в Сирия, ще се състои на 7 септември в Табриз", каза Ходабахш. Той добави, че същия ден в града се очаква да пристигнат Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва, както и Хасан Рохани. Срещата на върха ще е трета поред в тристранен формат за уреждане на сирийската криза. На 22 ноември 2017 г. президентите на Русия, Иран и Турция се срещнаха за пръв път в Сочи. Втората им среща за Сирия беше на 4 април в Анкара. След нея лидерите публикуваха общо изявление, в което изразиха намерение да продължат да работят на най-високо равнище.

Специалният посланик на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура покани представители на "малката група" (Великобритания, Германия, Франция, САЩ, Йордания и Саудитска Арабия) да се срещнат на 14 септември, за да обсъдят политическия процес в близкоизточната държава, съобщи БТА, позовавайки се на АФП.

Говорителката на ООН в Женева Алесандра Велучи добави, че център на вниманието ще е "пътят на развитие на политическия процес (в Сирия), включително усилията на ООН за създаване на конституционен комитет".
Предишната среща на "малката група" беше на 25 юни. По-рано беше съобщено, че Де Мистура ще се срещне на 11 и 12 септември с представители на Русия, Иран и Турция в Женева, за да обсъдят дейността на конституционния комитет.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4854 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Анализатор

2018.08.29 | 00:12

2
Ха... на едно място да не са бръкнати краварите.
Ама ше земат да се обидят и да наложат санкции, че видиш ли били изолирани...
Хахахаха - смях в залата - Къциии

2018.08.28 | 21:50

1
kefi me kak gio nqma amerikancite haha

Добави коментар

Водещи новини