Завършила е операцията срещу терористите в Южна Сирия, похвали се руски дипломат

  • 31 юли 2018 20:38

  • 3104
  • 1
Завършила е операцията срещу терористите в Южна Сирия, похвали се руски дипломат
© gettyimages (архив)

Военната операция срещу терористите в Южна Сирия е завършена.

Това заяви специалният представител на руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 в разговорите за уреждане на сирийската криза Александър Лаврентиев след срещата за Сирия в Сочи, предаде БТА, цитирайки ТАСС. Искам да потвърдя, че операцията в Южна и Югозападната Сирия срещу бойци на Ислямска държава и на Джебхат ан Нусра е напълно завършена, каза той. В района на Кунейтра, Дараа и сирийско-израело-йорданската граница територията е напълно изчистена от бойци, допълни той. Лаврентиев съобщи, че сирийските военни контролират територията в непосредствена близост до Голанските възвишения след завършване на операцията срещу терористите в южната част на Сирия. Понастоящем на цялата територия в непосредствена близост до линията на разграничение между Израел и Сирия на Голанските възвишения, а също и на йорданската граница са поставени сирийски постове, подчерта дипломатът.

Лаврентиев каза още, че е организираният хуманитарен коридор за сирийската провинция Идлиб е създаден с цел връщането на бежанците, а не е създаден в рамките на подготовка на военна операция за завземане на града. Той каза, че Русия е готова да окаже помощ в борбата с терористите, ако умерената опозиция не се справи с тях самостоятелно. Лаврентиев заяви, че Русия е готова да работи открито с умерената опозиция в борбата с тероризма.

Руският дипломат добави, че за месец руските военни са обезвредили над 26 безпилотни самолета, насочени към военновъздушната база Хмеймим в Сирия. Лаврентиев каза, че разчита представители на САЩ да участват в следващата среща за Сирия във "формат Астана", която може да се проведе през септември или октомври. Той съобщи още, че среща на върха на Русия, Турция, Германия и Франция, посветена на темата за Сирия, е планирана на 7 септември.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3104 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.08.01 | 00:27

1
Изтекла годност

Добави коментар

Водещи новини