ООН избра американец да води разследването за убийствата при протестите в Газа

  • 25 юли 2018 20:16

  • 2223
  • 0
ООН избра американец да води разследването за убийствата при протестите в Газа
© gettyimages

Бившият висш представител на американските власти Дейвид Крейн ще оглави разследването на ООН за насилието в Газа, съобщиха от Обединените нации, цитирани от БТА.

Най-малко 140 палестинци бяха убити от израелската армия, която заяви, че това е станало при охрана на границата. От израелска страна в избухналите на 30 март ежеседмични протести загина един войник.

През май Съветът на ООН за правата на човека прие решение да започне разследване на убийствата. Това предизвика гневна реакция от Израел, който заяви, че го демонизират.

Днес говорител на израелското министерство на външните работи отказа да коментира. Израел има дългогодишна практика да не сътрудничи на разследванията на ООН в областта на правата на човека и да не им позволява достъп до Газа. Крейн, който ще оглави тричленната разследваща комисия, е професор по право от Университета "Сиракюз" и според ООН има 30-годишен стаж в американските федерални власти, включително като главен инспектор в министерството на отбраната на САЩ. "От април 2002 до 15 юли 2005 г. проф. Крейн е бил главен прокурор в Специализирания съд за Сиера Леоне. Сред обвинените от него за този период е тогавашният президент на Сиера Леоне Чарлз Тейлър", заяви ООН.

Другите комисари, които ще работят с него, ще бъдат Сара Хосейн, бангладешка адвокатка, работила преди по разследвания на ООН за правата на човека в Северна Корея, и Каари Бети Мурунги, член на управителния съвет на кенийската Комисия за правата на човека и бивш юрисконсулт в Международния наказателен съд за Руанда. През март догодина комисарите ще представят окончателен писмен доклад. Пред Съвета на ООН за правата на човека специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов заяви, че през изминалата седмица е бил на посещение в Газа, за да направи опит за понижаване на напрежението.

"Призовах палестинските фракции да не провокират инциденти на оградата (на границата между ивицата Газа и Израел), незабавно да спрат ракетните и минохвъргачните обстрели и да престанат да хвърлят запалителни хвърчила и балони. Призовах и Израел да отвори граничните пунктове, да спре обстрелите, особено в населени райони, и да прояви сдържаност към Газа", каза той.

"През последните две седмици обаче положението бързо излезе извън контрол, почти до точка, от която няма връщане назад", добави координаторът на ООН. Усилията на Обединените нации и Египет успокоиха ситуацията, но само в краткосрочен план, заяви Младенов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2223 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини