Сирия осъжда присъствието на турски и американски военни в района на град Манбидж

  • 19 юни 2018 16:22

  • 1173
  • 2
Сирия осъжда присъствието на турски и американски военни в района на град Манбидж
© Getty Images/Архив

Сирия обяви днес, че осъжда присъствието на турски и американски войски около северния град Манбидж, с преобладаващо кюрдско население, ден след като войници на двете страни започнаха да патрулират в района, предаде Ройтерс.
 

Турски и американски сили започнаха вчера независимо патрулиране по линията отделяща контролираните от Турция райони в Северна Сирия от град Манбидж, който е под контрола на местна милиция, свързана с подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС), и доминирана от кюрдската милиция Сили за народна защита (СНЗ). Анкара смята СНЗ за "терористична" организация. По-рано този месец Турция и САЩ постигнаха временно споразумение за преодоляване на продължилия с месеци спор за града. По силата на сделката СНЗ ще се изтеглят от Манбидж, а турските и американските военни съвместно ще поддържат сигурността и стабилността там.

Турската телевизия Ен Ти Ви, позовавайки се на местни източници, обяви вчера, че турски войски са влезли в предградията на Манбидж. Телевизията показа снимка на военна автоколона с турски флагове, насочваща се към града. "Сирия остро осъжда и абсолютно не приема нахлуването на турски и американски войски в околностите на Манбидж, извършено в контекста на продължаващата турска и американска агресия", съобщи сирийската правителствена агенция САНА, цитирайки изявление на външното министерство на Сирия.

В изявлението също се казва, че сирийската армия е решена да "освободи цялата територия на Сирия от всякакво чуждестранно присъствие".

Последвайте канала на

БТА
1173 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гост

2018.06.20 | 00:37

2
Изчакаха кюрдите да свършат мръсната работа и после станаха миротворци либаните турци.
да направят като руските диваци

2018.06.19 | 18:22

1
да си пратят там военните без опознавателни знаци !
Тогава никой не може да докаже произхода на военните !

Добави коментар

Водещи новини