Църкви апелираха към премиера на Израел да блокира закон, засягащ собствеността им

  • 19 юни 2018 08:07

  • 509
  • 0
Църкви апелираха към премиера на Израел да блокира закон, засягащ собствеността им
© Getty (архив)

Три църкви, действащи в Светите земи, призоваха министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху да блокира проектозакон, който според тях цели да им отнеме принадлежащите им земи, предаде АФП.

Медията припомня, че преди четири месеца криза доведе до затварянето на църквата "Възкресение Христово".

Представители на Арменската, Гръцката православна и Католическата църква обвиниха израелските власти, че не спазват поетия преди месеци ангажимент, с който се сложи край на кризата по-рано тази година.

През февруари израелското кметство на Ерусалим реши да наложи данъци върху част от недвижимите имоти на църквите, предизвиквайки тяхното недоволство. Те освен това са против проектозакон, който предвижда израелското правителство да получи правото да отчуждава земи, продадени от църквите на частни инвеститори. Според религиозните организации това е посегателство върху тяхното право на продажба, а следователно и върху правото им на собственост.

Преди месеци ръководителите на тези църкви, които си поделят управлението на църквата "Възкресение Христово" - най-свещеното място за християнската религия - предприеха изключителна мярка - затвориха храма, построен на мястото, където се предполага, че е бил разпънат на кръст и погребан Исус Христос. Тогава Нетаняху обяви отмяна на събирането на данъците, както и на разглеждането на проектозакона.

Неотдавна Рахел Азария, депутатка от центристката партия "Кулану", която е част от управляващата в Израел коалиция, обаче внесе отново проектозакона. В него не се споменават изрично църквите, но се предвижда да се позволи на държавата да отнема срещу компенсация правата върху земи, продадени от подобни организации в Ерусалим.

В писмото си до израелския премиер християнските лидери порицават скандалния според тях проектозакон и обвиняват неговите поддръжници, че извършват "безпрецедентно посегателство срещу християните в Светите земи". "Някои елементи в израелското правителство се опитват да всяват разделение и расизъм, подкопавайки статуквото, прицелвайки се в християнската общност", пишат християнските църкви. Според тях това се върши по популистки съображения.

Църквите подчертават, че не е изпълнено обещанието да се започне диалог с тях по тези въпроси в съвместен комитет, ръководен от министъра на регионалното сътрудничество Цахи Ханегби. Те предупреждават, че ако израелският премиер не блокира бързо проектозакона, ще предприемат ответни мерки.

Говорителка на депутатката Рахел Азария обаче заяви, че проектозаконът е бил редактиран с помощта на премиерската канцелария и на министъра на регионалното сътрудничество.

Последвайте канала на

БТА
509 0

Свързани новини

Водещи новини